ZF 24

Primele amenzi din retail: Consiliul Concurenţei amendează Metro, Selgros, Mega Image şi Real cu aproape 30 de milioane de euro

Primele amenzi din retail: Consiliul Concurenţei amendează Metro, Selgros, Mega Image şi Real cu aproape 30 de milioane de euro

Autor: Cristina Roşca

13.01.2015, 13:18 5221

Consiliul Concurenţei a sancţionat patru retaileri şI 21 de furnizori cu 35 mil. euro pentru fixarea preţurilor. Cele patru reţele de comerţ modern -  Metro Cash&Carry, Selgros, Mega Image şi Real – au primit amenzi cumulate de 29 mil. euro, respectiv peste 80% din total.

Concurenţa a decis investigarea unora dintre cele mai mari lanţuri de comerţ modern de pe piaţa locală pentru înţelegeri cu furnizorii asupra preţurilor de cumpărare şi vânzare. Astfel, un retailer a agreat cu un furnizor achiziţia a unei anumite cantităţi la un anume preţ cu condiţia ca furnizorul respectiv să nu vândă niciunui alt retailer acelaşi produs la un preţ mai mic.

”Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul”, potrivit oficialilor Concurenţei. În ceea ce priveşte comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri şi furnizori conţineau o clauză care prevedea că, în aceeaşi perioadă, furnizorii nu puteau realiza promoţii simultane în diferite lanţuri de retail, acestea putând doar să alterneze. În acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, în acelaşi timp, la promoţii şi implicit la cel mai mic preţ, în magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promoţii în lanţuri de magazine concurente trebuie să aparţină furnizorului.

Consiliul Concurenţei a demarat ancheta în a doua parte a anului 2009 şi au fost vizat grupurile Metro – care deţinea atunci Metro Cash&Carry şi Real Hypermarket -, Rewe Group – Selgros Cash&Carry şi Billa România -, Mega Image şi CDR Interex, potrivit informaţiilor anterioare. Din 2009 până astăzi Selgros a ieşit din portofoliul Rewe fiind cumpărat de elveţienii de la Coop iar Metro a vândut 20 dintre hipermarketurile Real către Auchan, păstrând doar patru magazine. Mai mult, grupul Interex a ieşit de pe piaţa din România închizând toate supermarketurile.
În noiembrie 2014, Consiliul Concurenţei a declanşat o nouă investigaţie care vizează “unele lanţuri de retail din România şi furnizori ai acestora: Auchan România, Carrefour România, România Hypermarche (Cora), Kaufland România SCS şI furnizori ai acestora. Avem noi indicii privind o posibilă fixare a preţurilor între unii retaileri şi furnizorii lor”, se arata într-un document al autorităţii de concurenţă.

 
 
 
AFACERI DE LA ZERO