ZF 24

Pe primele locuri în Europa la cules de căpşuni şi sparanghel în alte ţări, dar pe ultimul loc la educaţie: România are cea mai mică rată din UE a persoanelor până în 34 de ani care au absolvit studii superioare

Autor: Miruna Diaconu

31.05.2020, 14:00 924

România a cheltuit în 2018 cel mai puţin din Europa pe educaţie, cheltuielile guvernamentale pentru educaţie fiind de aproape 3% din PIB.

Perioada recentă a fost marcată, printre altele, şi de plecările masive ale românilor la muncile sezoniere în ţări precum Germania, la cules de căpşuni şi sparanghel. Europa cere forţă de muncă ieftină, iar românii sunt cei care se bucură pe bani puţini, dar mai mulţi ca în ţară, şi pe multă muncă. Dar de ce preferă românii muncile sezoniere în afara ţării? Ei bine, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte absolvirea unei facultăţi, astfel că în 2019, doar 25,8% din persoanele din categoria de vârstă 30-34 de ani aveau o diplomă de studii superioare, licenţă, master sau doctorat, conform datelor Comisiei Europene.

Pe primul loc în Uniunea Europeană se află Cipru, cu o rată de 58,8% a celor între 30 şi 34 ani care au terminat o formă de învăţământ superior. Chiar şi vecina noastră, Bulgaria, are o rată mai mare decât România, de 32,5% în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO