ZF 24

Primul avertisment al cancelarului german Angel Merkel de la reconfirmarea la conducerea celei mai mari economii europene: Zona euro nu a ieşit încă din criză, iar statele membre trebuie să cedeze din suveranitatea economică pentru a duce proiectul euro mai departe

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Criza din zona euro nu a fost depăşită, aceasta este clar, dar vedem primele semne de succes şi suntem convinşi că criza poate fi învinsă pentru totdeauna“. AFP/Mediafax Foto

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Criza din zona euro nu a fost depăşită, aceasta este clar, dar vedem primele semne de succes şi suntem convinşi că criza poate fi învinsă pentru totdeauna“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

18.12.2013, 21:12 632

În primul discurs de după primirea celui de-al treilea mandat de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a avertizat că zona euro nu a ieşit încă din criză şi a îndemnat ţările partenere să cedeze o parte din controlul politicilor economice pentru a permite repararea defectelor uniunii monetare, pe care a descris-o ca fiind un proiect neterminat. Ea a stabilit astfel clar direcţia către care se va îndrepta strategia Germaniei în privinţa zonei euro.

„Criza din zona euro nu a fost depăşită, aceasta este clar, dar vedem primele semne de succes şi suntem convinşi că criza poate fi învinsă pentru totdeauna“, a declarat Merkel într-un discurs în parlamentul german, citată de agenţia Thomson Reuters. Cancelarul a subliniat că politicile europene vor fi „unul dintre cele mai importante aspecte“ pe care Germania se va concentra în următorii patru ani.

Germania a reuşit să supravieţuiască aproape nevătămată crizei din zona euro şi a preluat rolul de lider în negocierile cu sta­tele cu probleme din Uniunea Europeană, a continuat ea. Însă, în pofida situaţiei eco­no­mice bune de acasă şi semnelor de re­venire din Irlanda şi Spania, UE trebuie să-şi modifice legile pentru prevenirea viitoa­relor crize, a avertizat Merkel, sugerând astfel că statele europene trebuie să accepte schimbarea tratatelor care stau la baza Uniunii.

„În Europa, toată lumea spune «pu­tem face orice, dar nu trebuie să schimbăm tratatele». Nu cred că putem construi în modul acesta o Europă funcţională. Dacă vrei mai multă Europă, trebuie să fii pre­gătit s-o dezvolţi mai mult“, a spus cance­larul, cel mai popular politician german şi de un deceniu cea mai puternică femeie-politician din lume, potrivit revistei Forbes.

Germania vrea o coordonare mai strânsă a politicilor economice, care să complementeze politica monetară unică a zonei euro şi va insista la următorul summit UE ca statele membre să accepte con­tracte angajante cu Comisia Euro­pea­nă prin care să se oblige singure să imple­menteze anu­mite reforme economice.
 

Fără modificarea tratatelornu se poate

În acelaşi timp, Merkel face presiuni pentru modificarea Tratatului de la Lisa­bona în sensul permiterii unui control centralizat european mai mare asupra politicilor economice, idee care întâmpină rezistenţă în alte ţări, mai ales în Franţa, a doua mare economie a zonei euro.

Franţa, Italia şi Spania presează, la rândul lor, Berlinul pentru a demonstra o soli­daritate mai mare cu celelalte state euro­pene pentru depăşirea poblemelor eco­no­mice, în special pe cele de la peri­ferie, unde şomajul a crescut la cote record.

„Germania este adesea acuzată că blo­chează anumite lucruri. Nu este adevărat“, a spus Merkel.

 

Cu reforme, economiile din Europa de Est pot reveni la viteza de creştere de dinaintea crizei

Ţările din Europa Centrală şi de Est au potenţialul de a reveni la ritmurile accelerate de creştere economică anterioare crizei, dar pentru aceasta ele trebuie să-şi actualizeze modelul de creştere, potrivit unei analize a firmei de consultanţă McKinsey.  Pentru o creştere mai accelerată, ECE trebuie să urmeze trei strategii de creştere, respectiv impulsionarea şi îmbunătăţirea calitativă şi diversificarea exporturilor, îmbunătăţirea productivităţii în sectoarele economice mai slabe şi restabilirea fluxurilor de investiţii directe străine şi majorarea ratelor de economisire pentru finanţarea investiţiilor, se arată în raportul intitulat „Un nou răsărit, reaprinderea creşterii în Europa Centrală şi de Est“. Analiza ia în considerare economiile din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Croaţia, Slovacia şi Slovenia. Analiza subliniază atuurile acestor state: forţă de muncă educată, dar ieftină, mediu macroeconomic stabil şi poziţia strategică.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO