ZF 24

Primul loc în UE: Ciobanii români exportă oi de 150 de milioane de euro

Foto Luiza Puiu

Foto Luiza Puiu

Autor: Gabriel Razi

04.12.2013, 21:34 3858

Afacerile ciobanilor şi cele ale comercianţilor de pe piaţa locală au dus România pe primul loc la exporturile de ovine, cu livrări estimate la 150 mil. euro în acest an, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor de export la nouă luni ale Eurostat.

România reu­şeş­te astfel să acopere jumătate din totalul exporturilor de ovine din Uniunea Europeană.

„În străinătate merg animalele pentru carne. La export se lucrează numai cu banii jos pentru că altfel este foarte riscant. Preţul mediu este de 2.500 de euro/tonă în viu. La efective mari, marja de profit se ridică şi la 15%“, explică Dumitru Andreşoi, unul dintre cei mai mari proprietari locali de ovine, cu efective de 30.000 de capete, cu o valoare estimată de 3 milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 100 euro/animal.

Afacerile de export cu oi româneşti sunt aproape în totalitate dependente de comenzile ce vin din nordul Africii şi Orien­tul Mijlociu. Ju­mătate din exporturile la nouă luni au fost acoperite de livrările către Libia (62 mil. euro), iar alte 22% de afacerile cu Iordania (25,8 mil. euro). Piaţa locală a ovinelor este unul din­tre puţinele segmente din zootehnie care au înregistrat creşteri de la intrarea României în UE în urmă cu şapte ani.
 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO