ZF 24

Prin noile prevederi, noul Cod al insolvenţei va împinge multe firme direct în faliment

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

06.10.2013, 20:57 2834

Una dintre cele mai importante modificări aduse legislaţiei insolvenţei, în varianta aprobată de guvern prin ordonanţă de urgenţă, spune că o companie intrată în insolvenţă va avea la dispoziţie un an de zile pentru a îşi reorganiza activitatea şi a ieşi din insolvenţă.

Prevederea a apărut în legislaţie în momentul în care documentul era analizat de autorităţi, iar specialiştii sunt de părere că respectiva mă­sură va împinge multe companii în faliment, deoarece durata alocată reorganizării este prea redusă. „Noul Cod al insolvenţei face extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, reorganizarea“, a declarat pentru ZF Vasile Godîncă-Herlea, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania.

Pe de altă parte, potrivit lui Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, „perioada de un an alocată reorganizării companiilor în insolvenţă este o măsură extremă menită să combată o situaţie extremă, în contextul în care legislaţia actuală a insolvenţei permite chiar şi jucătorilor care pot efectua plăţi să evite achitarea unor sume“.

Recent, premierul Victor Ponta a declarat că unul dintre motivele pentru care guvernul are încasări sub prognoză este vechea procedură a insolvenţei care permitea firmelor să intre în această procedură pentru a nu mai achita taxe.

Citiţi aici continuarea articolului

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO