ZF 24

Probleme pentru Gazprom: Producţia zilnică de gaze naturale a gigantului rus a scăzut la cel mai mic nivel din 2008

Probleme pentru Gazprom: Producţia zilnică de gaze...

Autor: Andrei Şerbănescu

02.08.2022, 13:18 420

Gazprom a înregistrat o scădere a producţiei zilnice de gaze naturale la cel mai mic nivel din 2008, potrivit unui calcul Bloomberg publicat luni. Scăderea producţiei a survenit pe măsură ce Rusia a încetinit fluxurile de gaze către Europa, invocând provocările tehnice generate de sancţiunile occidentale, a raportat Insider.

Producţia Gazprom în iulie a fost de 774 de milioane de metri cubi pe zi — cu 14% mai mică decât în ​​iunie, conform calculelor Bloomberg. Producţia companiei din acest an până în prezent este cu 12% mai mică decât în ​​aceeaşi perioadă din 2021.

În general, exporturile Gazprom din iulie către ţările din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu aproximativ un sfert, chiar dacă aprovizionarea zilnică către China a crescut constant, potrivit Bloomberg.

Europa depinde de Rusia pentru 40% din nevoile sale de gaze naturale, cum ar fi gătitul în case şi aprinderea centralelor electrice. Întrucât Rusia este un furnizor important de gaze naturale pentru Europa, criza gazelor naturale a făcut ca preţurile să crească în acest an, sprijinind, la rândul său, cuferele Kremlinului.

De când a invadat Ucraina pe 24 februarie, veniturile Rusiei din exporturile de petrol şi gaze către Europa s-au dublat faţă de media din ultimii ani, a scris Agenţia Internaţională pentru Energie pe 18 iulie.

În timp ce iarna viitoare va fi o provocare pentru Europa, economia rusă este cea care va fi „cel mai rănită” pe termen lung de dinamica în schimbare a lanţurilor de aprovizionare cu gaze naturale, a constatat o analiză a Universităţii Yale.

Asta pentru că „importanţa exporturilor de mărfuri către Rusia depăşeşte cu mult importanţa exporturilor ruseşti de mărfuri către restul lumii”, au scris cercetătorii de la Yale în analiza publicată pe 20 iulie.

Uniunea Europeană a fost de acord să stopeze aproape toate importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul acestui an şi a declarat că va reduce importurile de cărbune începând cu jumătatea lunii august. Ţările europene, printre care Germania şi Italia, lucrează, de asemenea, pentru a renunţa la gazul rusesc.

Pentru a atenua impactul vânzărilor mai scăzute de energie către Europa, preşedintele rus Vladimir Putin direcţionează exporturile de energie ale Rusiei către alte pieţe, cum ar fi Asia, dar cu reduceri semnificative.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO