ZF 24

Problemele curg lanţ pentru Credit Suisse: Un fost manager al băncii a fost condamnat la 20 de luni de închisoare pentru acuzaţii de spălare de bani

Problemele curg lanţ pentru Credit Suisse: Un fost...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.06.2022, 17:37 99

Un fost manager al băncii Credit Suisse a fost condamnat pentru acuzaţii de spălare de bani, hotărârea fiind pronunţată luni după-amiază de instanţa penală supremă din Elveţia, conform Bloomberg.

Femeia a primit o pedeapsă de 20 de luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Credit Suisse riscă o amendă de 2 milioane de franci elveţieni (2,1 milioane de dolari), fiind pe deasupra lovită cu o creanţă de 19 milioane de franci, echivalentul sumei care a fost spălată cu acordul băncii.

Hotărârea reprezintă o altă lovitură pentru reputaţia deja pătată a Credit Suisse, banca având în istoric o serie de scandaluri care i-au coborât acţiunile la minime aproape record.

Banca a declarat într-un comunicat că va contesta decizia, menţionând că ancheta preliminară datează de mai bine de 14 ani.

„Credit Suisse testează continuu cadrul său de combatere a spălării banilor şi l-a consolidat de-a lungul timpului, în conformitate cu standardele de reglementare în evoluţie”, au declarat reprezentanţii băncii.

Cazul a fost criticat de Credit Suisse pentru că a fost adus în discuţie după mai bine de un deceniu de când a avut loc. Banca şi-a exprimat „uimirea” la sfârşitul anului 2020, când procurorii elveţieni au acuzat-o public de spălare de bani, având în vedere că presupusele infracţiuni au avut loc între 2004 şi 2008.

Alţi doi bulgari au fost condamnaţi în dosar pentru acuzaţii de spălare de bani şi implicare directă în cadrul unei organizaţii criminale. Unul a fost condamnat la 36 de luni de închisoare, cu 18 luni cu suspendare, iar celălalt a primit o pedeapsă de 12 luni cu suspendare.

Unul dintre bulgarii aflaţi în centrul scandalului, care ulterior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru afacerile sale cu droguri, a organizat importul a zeci de tone de cocaină în Europa între 2002 şi 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO