ZF 24

Procuratura bulgară confirmă fraudarea masivă a sectorului energetic prin proiectul centralei nucleare de la Belene

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

23.09.2013, 19:57 1400

Procurorii bulgari au confirmat acuzaţiile Ministerului Economiei că în sectorul energetic au fost aplicate scheme de fraudă la scară largă, incluzând distrugerea documentelor care certifică plăţi fără motiv făcute după îngheţarea proiectului de construire a centralei nucleare de la Belene, scrie agenţia Novinite.

Ministrul bulgar al economiei şi ener­giei, Dragomir Stoiev, a anunţat la mijlocul acestei luni că a primit informaţii legate de fraudarea sectorului energetic cu 230 mi­lioane leva (115 mil. euro). El a no­tificat procuratura. Confirmarea procu­rorilor vine la câteva zile după ce în urma unei operaţiuni comune a biroului procurorului general al Sofiei, Agenţiei de Stat pentru Siguranţă Naţională şi Ministerului de Interne au fost arestaţi mai mulţi foşti directori executivi ai Companiei Naţionale de Electricitate (NEK). Procurorii au demarat anchete pentru delapidare gravă şi gestiune frauduloasă.

Raportul procurorilor stabileşte că pe 29 martie a fost introdus, prin decizia gu­vernului, un moratoriu privind proiectul centralei Belene care impune suspendarea tuturor activităţilor legate de implementarea acestuia. În cadrul proiectului Belene au fost semnate contracte de supraveghere a construcţiilor cu companiile WorleyParsons şi Risk Engineering. Deşi acordurile prevedeau că deciziile guvernului (în cazul acesta moratoriul) trebuie interpretate ca fiind cazuri de forţă majoră sub care părţile contractante sunt dezlegate de orice obligaţie, doi dintre foştii directori executivi ai NEK nu au încetat procedurile de plată. Rezultatul este că în următorul an şi jumătate, cu toate că nu exista motiv, sume totalizând 950.000 de euro au fost transferate în conturile companiilor WorleyParsons şi Risk Engineering. Pe 19 septembrie, procurorul Sofiei a primit de la Agenţia de Siguranţă dovezi că s-au încercat ascunderea şi distrugerea documentelor incriminatoare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO