ZF 24

Procurorii cer 14 ani de închisoare pentru Puiu Popoviciu. În discuţie este terenul pe care se află mall-ul Băneasa, Ikea, Mobexpert, Carrefour. Este cel mai mare pol de comerţ din Bucureşti, cu vânzări de 500 de mil. de euro

Procurorii cer 14 ani de închisoare pentru Puiu...

Autor: Mediafax

30.05.2016, 13:23 1559

"Pentru Popoviciu dispuneţi având în vedere aceleaşi argumente, pedeapsa de 14 ani de închisoare. Pentu că are concurs de infracţiuni aplicaţi o pedeapsă complementară", au specificat procurorii în faţa instanţei.

De asemenea în acelaşi dosar, procurorii au mai cerut pedepse de 12 ani pentru Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, pentru Andrei Mihai Bejinaru, 12 ani de închisoare, ca şi pentru Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor.

Pentru Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data comiterii faptelor, procurorii au solicitat magistraţilor o pedeapsă de cinci ani de închisoare iar pentru Mihai Ion Florin Luican, prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor au solicitat opt ani de închisoare.

Omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi în judecată, în decembrie 2012, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe Gabriel Aurel Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită, pe Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data comiterii faptelor, şi pe Petru Daniel Pitcovici, şef sal Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie la data comiterii faptelor, ambii fiind acuzaţi de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Procurorii i-au mai trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe Mihai Ion Florin Luican, prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Gabriel Răsvan Toader, secretar la Prefectura Capitalei şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti la data comiterii faptelor, Lizeta Minea, secretar la Primăria Sector 1 şi membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, şi Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

Anchetatorii au mai stabilit că Popoviciu, în înţelegere cu rectorul Ioan Niculae Alecu, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans SA, devenită ulterior Băneasa Investments SA şi pe Andrei Mihai Bejenaru, care ar fi acţionat potrivit indicaţiilor omului de afaceri. Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură, creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

Popoviciu şi Dimofte, profit net de 13,5 mil. € în 2015 din mallul Băneasa

 

Proiectul Băneasa din Nordul Bucureştiului este unul dintre cele mai importante şi cunoscute ale lui Popoviciu pe piaţa locală, mall-ul Băneasa Shopping City, în jurul căruia s-a construit întregul ansamblu fiind printre cele mai cunoscute şi cu cele mai mari încasări din România. 

Băneasa Developments, compania care operează centrul comercial Băneasa Shopping City din nordul Capitalei, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 209 mil. lei (46 mil. euro), în creştere cu 5% faţă de 2014, în timp ce profitul net s-a majorat cu peste 10%, la 61 mil. lei (13,5 mil. euro).

Marja de profit net se situează pentru al trei lea an în jurul a 30%. Ca valoare, 2012 a fost cel mai bun an pentru câştigurile companiei, cu un rezultat de 66 mil. lei, valoarea raportată anul trecut fiind a doua cea mai bună din 2009 încoace. Cei doi acţionari care controlează indirect compania, Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte, au adunat un profit net cumulat de peste 250 de milioane de lei (60 de milioane de euro) în pe rioada 2011-2015, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la mfinante.ro.

Centrul comercial din Băneasa a fost deschis în 2008 în urma unei investiţii de 150 de milioane de euro, finanţată din împrumuturi bancare. Magazinele mallului au realizat în 2014 vânzări de 205 milioane de euro, nivel similar cu cel din 2013, în contextul în care circa un milion de vizitatori trec pragul centrului comercial în fiecare lună, după cum au comunicat anterior reprezentanţii com­paniei. 

Din ansambul comercial din Nordul Bucureştiului mai fac parte şi Magazinul Ikea (vândut de Popoviciu către grupul suedez în 2010), complexul comercial Carrefour Feeria şi magazinele Mobexpert şi BricoDepot. În total acestea au vânzări estimate de jumătate de miliard de euro. 

Gabriel Puiu Popoviciu este considerat unul dintre cei mai bogati romani, construindu-şi averea în domenii precum imobiliare, HoReCa şi mobilă. Omul de afaceri este extrem de discret, evitand aparitiile publice.  

Fiul profesorului Bogdan Popoviciu din cadrul Universitatii de Agronomie, Puiu Popoviciu este si unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri locali, asocierile sale cu mediul politic si de business fiind multiple.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO