ZF 24

​Producătorii de medicamente: 3.500 de medicamente vor fi mai scumpe în urma noii metodologii de calcul. Vedeţi la ce medicamente vor creşte preţurile

​Producătorii de medicamente: 3.500 de medicamente vor...

Autor: Georgiana Mihalache

03.11.2016, 14:35 867

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România cer retragerea hotărârii de guvern prin care s-a stabilit metodologia de calcul a preţurilor, arătând că în 60% dintre medicamentele din piaţă se vor scumpi în urma acestei măsuri, în special produsele cu un preţ sub 30 de lei.

„Pacienţii vor plăti mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descărca la producători sub forma taxei clawback”, a spus Laurenţiu Mihai, preşedintele APMGR.

Asociaţiile producătorilor de medicamente au prezentat un top al medicamentelor la care preţul ar putea să se dubleze în urma hotărârii de guvern, printre acestea aflându-se produse care conţin  ibuprofen, diclofenac, amoxicilină, ranitidin. În catalogul naţional există 5.430 de medicamente.

„Prin noua procedură nu s-a ţinut cont că există o taxă clawback care se va majora. Dacă acum a fost 20% – 25% din preţul medicamentelor la producător, acum va depăşi 35% ceea ce face ca multe dintre medicamente să dispară de pe piaţă. Vor fi afectate medicamentele ieftine care vor dispărea”, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asocieţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Guvernul a adoptat la 26 octombrie o hotărâre pentru aprobarea unei metodologii de calcul a preţurilor prin care se va realiza ieftinirea treptată de 35% în următorii trei ani a medicamentelor cu patent expirat. Astfel, prima ieftinire de 10% ar trebui să se realizeze în aprilie anul viitor, în următorul an preţurile se vor reduce cu încă 10%, iar în 2019 cu 15%.

După adoptarea hotărârii de guvern, Ministerul Sănătăţii a propus modificarea acesteia prin aplicarea unor cote maximale de adaos comercial. “Prima noastră grijă este pacientul, care trebuie să aibă acces la medicamente. Ne asigurăm în primul rând că medicamentele esenţiale sunt disponibile şi la preţuri accesibile“, a spus Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

„Această politică, aplicată şi până acum, de a impune preţuri nesustenabile la medicamente concomitent cu aplicarea unei taxe clawback împovărătoare, s-a dovedit falimentară, iar noua metodologie nu face decât să o continue şi să agraveze criza dispariţiei medicamentelor”, susţine Dan Zaharescu, preşedintele ARPIM.

Soluţiile propuse de producătorii de medicamente vizează, pe lângă măsuri administrative legate de preţ, şi necesitatea garantării accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO