ZF 24

Producatorul de procesoare AMD se divide pentru peste 8 mld. $

Producatorul de procesoare AMD se divide pentru peste 8 mld. $
07.10.2008, 17:18 22

Advanced Micro Devices (AMD), al doilea mare producator de microprocesoare din lume, a anuntat ca isi va divide operatiunile in doua compani, in urma unei investitii de 8,4 mld. dolari (6,2 mld. euro) primita din partea emiratului arab Abu Dhabi, scrie Bloomberg.

Cele doua companii se vor axa pe designul microprocesoarelor, respectiv productia acestora. Reprezentantii AMD vor primi din partea Abu Dhabi 700 mil. dolari (517 mil. euro) pentru o participatie la o noua companie derivata din AMD care detine doua unitati de productie in Dresden, Germania si urmeaza sa construiasca o a treia fabrica in statul New York.

Noua companie, denumita Foundry, va prelua datoria in valoare de 1,2 mld. dolari (886,5 mil. euro) pe care o are AMD si va primi din partea Abu Dhabi investitii de pana la 6 mld. dolari (4,43 mld. euro) pentru extinderea unitatilor de productie, precum si o infuzie de capital de 1,4 mld. dolari (1,03 mld. euro).

Advanced Technology Investment, o noua divizie a guvernului Abu Dhabi, va controla aproximativ 56 % din compania derivata din AMD. Aproximativ 3.000 din cei 16.000 de angajati AMD vor lucra pentru Foundry.

Abu Dhabi va investi, de asemenea, 314 mil. dolari (231 mil. euro) pentru a-si dubla participatia pe care o detine la AMD, de la 8% la 19%.

Foundry va produce microprocesoare pentru AMD, care se va axa pe designul si promovarea acestora. “Acest lucru inseamna ca AMD va putea dezvolta produse fara a mai investi miliarde de dolari in unitati de productie”, a declarat Dirk Meyer, CEO al AMD, care a preluat conducerea companiei in luna iulie a acestui an, inlocuindu-l in functie pe Hector Ruiz.

In luna iunie, AMD avea datorii de 5,3 mld. dolari (3,9 mld. euro), in timp ce nivelul lichididatilor se ridica la 1,6 mld. dolari (1,18 mld. euro). Compania se lupta de 39 de ani pentru a-si mentine pozitia pe piata in raport cu rivalul Intel. AMD a raportat de noua ori pierderi in ultimii 15 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO