ZF 24

Productia industriala europeana, in recesiune. Euro pierde teren in fata dolarului

02.01.2009, 14:33 19

Numarul de comenzi inregistrate in industria de pe continentul European a inregistrat o contractare in luna decembrie cu mult peste estimarile analistilor, informeaza Bloomberg.

Indicele productiei industriale a scazut la 33,9 in luna decebrie, de la 35,6, in luna anterioara, conform unei statistici a agentiei Markit Economics. Nivelul productiei industriale inregistrat in ultima luna din 2008 a fost cel mai scazut inregistrat vreodata de la introducerea indicelui, in 1998, o valoare sub 50 indicand o contractie.

"Toate elementele indica faptul ca Banca Centrala Europeana ar trebui sa se gandeasca la o noua reducere a dobanzii de referinta", a declarat Christoph Weil, economist in cadrul Commerzbank AG". "Presiunea exercitata asupra BCE este puternica, cu o economie in cadere libera si cu preturi in scadere".

Moneda europeana a inceput deja sa piarda teren dupa aparitia studiului, euro scazand atat fata de dolar cat si fata de yenul japonez.

Amenintarea reducerii dobanzii de catre BCE a dus la scaderea valorii monedei europene, adoptata de la 1 ianuarie si de Slovacia, aceasta fiind prima scadere saptamanala dupa mai mult de o luna de cresteri.

Pe piata interbancara, moneda europeana a coborat sub pragul de 1,4 dolari/euro, in jurul orei 14:30, ora Romaniei, aceasta fiind tranzactionata la un curs de 1,38-1,39 dolari/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO