Profesii

Cine mai angajeaza absolventi de facultate?

Cine mai angajeaza absolventi de facultate?
18.01.2009, 16:12 435

"Incerc sa imi gasesc un job de aproape cinci luni. Am fost la mai mult de zece interviuri, insa nu am reusit sa ma angajez pana acum. Cele mai multe companii nu ma mai suna dupa ce merg la interviu, desi imi spun ca vor face acest lucru, indiferent de rezultat. Nici macar un raspuns pe e-mail nu primesc. Cred ca nu sunt potrivit", spune Radu, care a absolvit anul trecut facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). 

Radu a absolvit o facultate cautata si nici nu are asteptari salariale exagerate - vrea sa castige 300 de euro pe luna. Pana in toamna anului trecut, tinerii absolventi de facultate faceau jocurile pe o piata a muncii unde angajatorii se bateau in oferte pentru a reusi sa acopere pozitiile disponibile care sa sustina cresterile explozive ale businessurilor.
Criza economica i-a trezit destul de brusc la realitate pe tinerii care dominau o piata a fortei de munca unde se vorbea despre deficit de talente, angajari masive si cresteri salariale peste productivitate.
"Absolventii din 2008 au fructificat ultima creasta de val a dezvoltarii economice, cei care s-au agatat de un loc de munca sunt acum 'la adapost', insa absolventilor de anul acesta le va fi mult mai greu pentru ca de-abia la sfarsitul lui 2009 criza financiara se va accentua. Absolventii de anul acesta vor intra pe o piata care va fi arida in totalitate. Altfel spus, daca tinerii de anul trecut s-au bucurat de 'ultima noapte de dragoste', este posibil ca anul acesta ei sa intre in 'intaia noapte de razboi'", este de parere Madalina Popescu, general manager al Pluri Consultants, companie de consultanta in resurse umane.
Dupa un an al recrutarilor de masa, angajarile - in cazul in care se mai fac - reprezinta niste miscari extrem de precaute, iar preferinta companiilor se indreapta spre candidatii cu "vechime".
Angajarea de absolventi de facultate prezinta doua avantaje majore pentru companii: sunt ieftini si sunt usor de format. La capitolul dezavantaje intra perioada lunga de training si resursele pe care le implica formarea abilitatilor tinerilor proaspat angajati, pentru ca la momentul intrarii in companii extrem de putini sunt capabili sa inceapa sa lucreze efectiv.
Pe de alta parte, criza exercita doua tipuri de presiuni asupra angajatorilor. Prima este legata de costuri si cealalta de timp. Iar angajarea de proaspat absolventi inseamna, in primul rand, traininguri care se pot intinde pe cateva luni pana cand acestia devin eficienti si pot lucra efectiv pe un job.
Spre exemplu, anul trecut compania de consultanta Deloitte a angajat 100 de absolventi, insa, in noul context economic, se va orienta, in eventualitatea unor noi angajari, catre oameni cu experienta, cu un "grad ridicat de senioritate", dupa cum spune Valeria Mihaiescu, directorul de resurse umane al Deloitte.
Anul trecut, peste 180.000 de studenti au absolvit studii de licenta, master sau doctorat in cadrul universitatilor de stat - 116.391 pe locurile cu taxa si 65.503 pe locurile de la buget, potrivit informatiilor de la Ministerul Educatiei. Daca la acestia se adauga si absolventii de la facultatile particulare, numarul total al absolventilor in 2008 trece de 260.000.
In prezent, numarul studentilor in an terminal care urmeaza cursurile unei facultati sau master la stat este de 66.623, in ceea ce priveste locurile de la buget si 43.003 pentru locurile de la taxa, potrivit datelor Ministerului Educatiei si Cercetarii. Astfel, in toamna acestui an 109. 626 de studenti ar putea absolvi o forma de invatamant de stat.
Astfel, chiar daca numarul absolventilor va fi mai mic, este posibil sa existe o concurenta mai mare intre tineri, intrucat angajatorii vor cere mai mult de la candidati.
Se poate spune despre acestia ca absolventii de anul trecut au fost ultimii "norocosi".
"Absolventii care au absolvit anul trecut vor fi absorbiti de piata, avand in vedere ca inca se mai fac angajari, sau macar inlocuiri in domenii ca retail sau consultanta financiara. Statul, de asemenea, este unul dintre cei mai buni angajatori de pe piata, in sensul ca angajeaza masiv", mai spune Popescu.
Salariile de inceput ale tinerilor absolventi ajungeau anul trecut la 700 - 1.000 de euro, cei mai cautati fiind absolventii de finante, cibernetica si limbi straine rare. In Bucuresti, nici in conditiile actuale, un absolvent de facultate nu sta la discutii pentru salarii sub 350 de euro, in timp ce in provincie asteptarile tinerilor nu depasesc 350 de euro si primesc, in medie, intre 1.000 si 1.400 de lei (230 - 320 de euro).
Pe de alta parte, in Capitala exista si cazuri in care tinerii absolventi castiga chiar peste 1.000 de euro. Spre exemplu, un job platit cu o astfel de suma este cel de asistent al directorului general, insa una dintre conditiile pentru a obtine un astfel de loc de munca este sa fi lucrat din timpul facultatii.
In ceea ce priveste Academia de Studii Economice (ASE), in anul universitar 2007-2008 au absolvit 5.468 de persoane la programele de licenta de trei ani si 8.168 de persoane la programele de licenta de patru ani, in total 13.636 de persoane. Dintre acestea, urmeaza programele de masterat din Bucuresti 9.337 de persoane. Ion Gh. Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice, a precizat ca nu exista date in ceea ce priveste numarul absolventilor de anul trecut care nu au un loc de munca, insa numarul acestora nu este foarte mare.
In opinia sa, de-acum incolo companiile vor pune mai mare pret pe masteranzi.
"Nu credem ca anul acesta se vor schimba mult conditiile de angajare in cazul economistilor tineri. Cred ca interesul pentru angajare trebuie sa se mute de la programele de licenta la cele de masterat", spune Rosca, adaugand ca un absolvent de ASE care se angajeaza ca preparator in cadrul facultatii primeste un salariu de 1.775 lei pe luna (peste 400 de euro). In anul universitar 2008-2009, vor absolvi 7.100 de persoane la programele de licenta de trei ani si 800 de persoane la programele de licenta de patru ani, adica 7.900 de absolventi in total.
O solutie pentru tinerii care nu vor sa se angajeze din timpul facultatii ar putea fi implicarea in activitati extracurriculare, care sunt bine privite de catre companii.
"Sunt o gramada de actiuni tip voluntariat care se organizeaza, sunt adevarate 'sindicate' ale studentilor care se ocupa de astfel de activitati. Acelea pot servi ca o recomandare in vederea obtinerii unui job in momentul in care studentii se hotarasc sa aiba un loc de munca full-time platit, cu contract de munca si cu toate formele legale. Acesta este un prim pas pe care ei l-ar putea face ca sa-si inlesneasca cumva angajarea", este de parere Corina Diaconu, managing director al firmei de recrutare si selectie ABC Human Capital.
In opinia lui Diaconu, piata nu este complet inchisa si tinerii isi pot gasi un loc de munca in vanzari, consultanta sau in call-centere. 
"Angajatorii vor cauta candidati care sa demonstreze seriozitate in primul rand, sa fie eficienti si nu vor face selectia in functie de faptul ca ar fi sau nu proaspat absolventi. Cel mai mult vor conta angajatii care intr-adevar au randament si care isi fac treaba cu seriozitate. Acestea vor fi criteriile de ordine in 2009, in functie de acestea se vor face si majorarile salariale, desi mult mai scazute decat anul trecut", precizeaza Diaconu.
Totodata, Popescu este de parere ca recesiunea i-a 'transformat' pe angajatori. "Angajatorii sunt mai exigenti, este ca si cum ne desparte un zid fata de ce se intampla in noiembrie anul trecut. Companiile sunt mult mai preocupate de banii pe care-i investesc in recrutare. Din acest motiv, pun mai mare accent pe comportament, pe atitudine, pe integrarea in companie si mai putin pe competente", explica Popescu.
Printre recruiterii traditionali de absolventi de facultate se numarau bancile, companiile de asigurari, call centerele si industria de Business Process Outsourcing (BPO), care preia acele procese care nu au functie de baza in companii.
"Noua generatie de absolventi va gasi cu dificultate slujbe, tinand cont ca sectoare ca financiar-bancar, BPO, asigurari, auto, consultanta nu vor mai face recrutari masive de absolventi in 2009", explica Mihaiescu.
Absolventii au inceput sa simta deja ca nu vor mai primi atat de usor salarii fabuloase ori stiu ca nu este indicat sa paraseasca atat de usor un job. Daca pana acum nivelul salariului era elementul cel mai important pentru candidati in momentul in care alegeau un job, dintr-odata acestia au devenit mult mai modesti in ceea ce priveste acest aspect, salariul cazand pe ultimele locuri in topul pretentiilor.
Piata de recrutare a reactionat promt la noul context de pe piata. Site-ul de recrutare BestJobs.ro a lansat sectiunea FirstJobs.ro, care prezinta exclusiv locuri de munca pentru proaspetii absolventi. Proiectul a fost lansat pentru a ajuta tinerii sa isi gaseasca un loc de munca si - dupa cum spun reprezentantii site-ului de recrutare - pentru a elimina frustrarea generata de cercul vicios al primului job: solicitarea experientei in munca pentru angajare.
Chiar si cu o astfel de rasturnare de situatie, potrivit specialistilor in resurse umane, "greul" de-abia acum incepe pentru tinerii absolventi. Daca anul trecut, unii dintre ei au avut norocul sa profite de boom-ul pe care l-a inregistrat economia locala, anul acesta sansele ca ei sa obtina un job sunt mult mai mici. Angajatorii vorbesc despre o normalizare a situatie, in contextul in care tinerii devenisera tot mai mofturosi.
"Tinerii erau foarte revendicativi, iar pretentiile lor salariale ajunsesera o adevarata bataie de cap pentru angajatori. Negocierea functiona pe principiul 'Ma vrei, bine! Nu?! Ma duc la altii'", explica Mihaiescu, de la Deloitte.
In perioade de declin economic, multe dintre companii restructureaza pe principiul ultimul venit, primul dat afara.
"Timp de un an si jumatate de acum inainte se va face o selectie la sange a celor care lucreaza in real estate. Erau multi studenti care lucrau part-time si castigau intre 1.000 si 2.000 de euro. Acestia vor fi primii care vor disparea de pe piata muncii", spune un broker in imobiliare cu experienta de peste 10 ani in domeniu, care apreciaza ca real estate-ul va pierde aproximativ 20% dintre angajati in acest an.
Pe langa riscul de a nu-si mai gasi cu atata usurinta un loc de munca bine platit, tanara generatie va experimenta un soc emotional, ca urmare a schimbarilor de pe piata muncii. "Romanii, in general, sunt obisnuiti sa traiasca in criza. Tinerii insa nu au avut inca ocazia sa experimenteze perioade dificile si, de aceea, le va fi mai greu sa se adapteze la o situatie economica mai putin roz", este de parere Mihaiescu.
 
 
 
Mai multi tineri fara job in recesiune
In perioadele de recesiune, somajul in randul tinerilor tinde sa creasca. Potrivit datelor biroului american de statistica a muncii citate de The Economist, rata somajului in randul generatiei de varsta de peste 20 de ani a crescut semnificativ in timpul ultimelor doua perioade de recesiune prin care a trecut SUA.
Potrivit biroului european de statistica Eurostat, rata somajului in randul tinerilor cu varste sub 25 de ani din cele 27 de tari membre ajunsese la sfarsitul lui septembrie 2008 la 15,8%. In Romania, in luna septembrie, rata somajului in randul tinerilor cu varste sub 25 de ani era printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, de 18,9%.
Cu toate acestea, in fruntea clasamentului european in ceea ce priveste rata somajului in randul tinerilor se afla Spania, cu 26,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO