Profitabilitatea Samsung Electronics România, a fost sub presiune anul trecut, deşi afacerile companiei au continuat să crească. Subsidiara locală a gigantului sud-coreean – cel mai mare producător de smartphone-uri, televizoare şi cipuri de memorie la nivel global, a raportat pentru 2024 o cifră de afaceri de 5,9 miliarde lei (1,2 mld. euro), în creştere cu 4,8% faţă de cele 5,6 miliarde lei înregistrate în 2023, coform datelor de la Ministerul Finanţelor. Profitul net al companiei a scăzut la 109 milioane lei (21,9 mil. euro), comparativ cu 169 milioane lei în anul precedent, marcând un declin de 35,6%. În acelaşi timp, datoriile totale au înregistrat o ajustare negativă, coborând la 178,4 milioane lei. Echipa a rămas neschimbată, la un număr mediu de 203 de angajaţi.
Comparativ cu anul de referinţă 2020, performanţa din 2024 marchează o creştere a businessului. Cifra de afaceri a avansat cu 20,44%, de la 4,9 miliarde lei. Pe de altă parte, profitabilitatea a înregistrat un plus de 11,3% faţă de cele 97,8 milioane lei raportate în 2020. Datoriile companiei s-au redus semnificativ în acest interval, cu 35,5%, de la 276,5 milioane lei. Numărul mediu de angajaţi a înregistrat o uşoară scădere în ultimii patru ani, echipa ajustându-se cu o persoană.
Gigantul sud-coreean este liderul pieţei de televizoare, atât la nivel global, cât şi local, menţinându-şi acest statut şi în 2024. „2024 a fost un an în care Samsung s-a menţinut lider detaşat de piaţă, lucru care este în concordanţă cu poziţia globală. De 19 ani Samsung este lider pe zona de televizoare şi de 11 ani pe zona de soundbaruri, ceea ce vedem şi în România“, a declarat în luna mai 2025 într-un interviu pentru ZF, Bogdan Mariş, head of product management TV/AV în cadrul Samsung Electronics România şi Bulgaria.
Cele mai vândute modele Samsung au fost cele din gama QLED. „Creşterea cea mai mare am văzut-o pe zona a ceea ce noi numim Neo QLED, televizoare Mini LED, care integrează şi tehnologia QLED. Iar, de departe, cel mai dinamic segment pentru noi a fost segmentul OLED, pe care am intrat în 2022, şi care anul trecut a avut cea mai mare creştere“.
Pe piaţa locală de smartphone-uri, Samsung a avut o cotă de piaţă de peste 40%, în creştere faţă de 2023, iar strict pe segmentul premium a înregistrat o cotă de 35% din punct de vedere valoric. Compania mizează pe cifre mai bune şi în 2025, odată cu lansarea noii serii Galaxy S25.
„Anul 2024 a fost un an bun şi foarte bun. Am vândut foarte bine, am crescut în zona premium care dă până la urmă tendinţa pieţei. Cumva ne-am înscris în linia de evoluţie a pieţei de smartphone-uri din România şi asta ne bucură pentru că avem acces la şi mai mulţi utilizatori de smartphone-uri premium şi asta înseamnă că putem să promovăm inovaţia care vine de la Samsung, putem să promovăm tehnologia. Cota noastră de pe piaţa de smartphone-uri a fost în 2024 de peste 40%. Avem o evoluţie pozitivă, de la un an la altul am vândut mai multe telefoane premium. Ca şi consecinţă ne propunem să vindem şi mai multe telefoane premium în 2025. Din punct de vedere al cotei de piaţă suntem cumva constanţi undeva peste 35% şi în zona de smartphone-uri premium şi sigur că vedem potenţialul şi ne dorim să facem progres şi în această privinţă”, a spus Tiberiu Dobre, vicepreşedinte al Samsung Electronics România şi Bulgaria, în cadrul unui interviu acordat ZF în februarie 2025.