ZF 24

Program pe fonduri europene de 25 mil. lei pentru trainingul a 1.000 de angajaţi ai SRI. Instituţia cheltuie 5.000 de euro per angajat, cât este alocat pentru un student la Medicină

Program pe fonduri europene de 25 mil. lei pentru...

Autor: Ramona Cornea

01.10.2019, 15:20 1462

Serviciul Român de Informaţii a sem­nat un contract de finanţare cu o valoare de 25 mil. lei prin care 1.000 de angajaţi ai instituţiei vor beneficia de programe de instruire în domeniul resur­selor umane, conform unui anunţ al instituţiei.

În urma unui calcul simplu, reiese că SRI alocă 25.000 de lei, aproximativ 5.000 de euro, pentru instruirea unui singur angajat pentru o perioadă de trei ani. Prin comparaţie, un student la Facultatea de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti plăteşte aproximativ 5.700 de euro pentru trei ani de studii.

„Grupul ţintă al acestui program de training este format exclusiv din angajaţii Serviciului Român de Informaţii. Vor fi incluşi 250 de specialişti care activează în domeniul resurselor umane şi 750 de manageri şi angajaţi cu potenţial managerial. În principiu, cei care vor beneficia de programele de training au studii superioare, dar acesta nu reprezintă un criteriu exclusivist. SRI a mai primit finanţare europeană pentru programe de training, dar au fost pe partea tehnică“, a declarat Delia–Magdalena Rebaciuc, responsabil cu comunicarea şi monitorizarea proiectului dezvoltat de SRI.

Numărul de salariaţi ai SRI este unul dintre cele mai bine păzite secrete de către autorităţi, angajaţii acestei instituţii – precum şi ceilalţi din Ministerul de Interne sau din Ministerul Apărării – având şi case de pensii separate de restul cetăţenilor. Această informaţie face parte din categoria celor clasificate, iar proiectul european dezvăluie pentru prima dată faptul că 250 de angajaţi ai organizaţiei lucrează în departamentul de resurse umane.

De regulă, o companie alocă un angajat din departamentul de resurse umane la fiecare 100 de angajaţi din organizaţie. Dacă s-ar aplica această regulă în cazul SRI, rezultă că instituţia ar avea 25.000 de angajaţi; dacă SRI ar avea un angajat din HR la fiecare 50 de angajaţi, rezultă că instituţia ar avea 12.500 de angajaţi.

Investiţia în resurse umane este una dintre cele mai importante „linii“ din bugetul anual al SRI, având în vedere că, în 2019, bugetul total al SRI a fost de circa 2,4 miliarde de lei, din care jumătate din cheltuieli (1,2 mld. lei ) au fost alocate cheltuielilor de personal. Valoarea totală a proiectului cu finanţare europeană accesat de SRI este de 25 de milioane de lei şi durata lui de implementare este de trei ani. Din această sumă, 21,5 milioane de lei reprezintă sumele care vor fi rambursate din fonduri europene, iar 3,5 milioane de lei reprezintă contribuţia din bugetul naţional.

Implementarea proiectului a început pe 20 august 2019 şi va fi finalizată în luna august a anului 2022. Obiectivele proiectului „Intelligence în serviciul cetăţenilor“ sunt analiza şi dezvoltarea managementului resurselor umane în SRI, îmbunătăţirea mecanismelor şi a instrumentelor pentru planificarea strategică a resurselor umane şi dezvoltarea competenţelor angajaţilor instituţiei în acest domeniu. Proiectul este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020. Prin intermediul acestui program, România are la dispoziţie peste 553 de milioane de euro pentru astfel de programe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO