ZF 24

Proprietarii centrelor de oftalmologie Oculus au pariat 4,5 mil. euro pe un centru de echitaţie

Proprietarii centrelor de oftalmologie Oculus au pariat...

Autor: Cristina Roşca

02.08.2015, 09:00 718

Ozana Moraru şi soţul său Cristian Moraru au decis să îşi transforme pasiunea pentru echitaţie într-un business după ce în urmă cu două decenii au creat afacerea Oculus, ajunsă astăzi unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa serviciilor medicale private de oftalmologie, cu afaceri de peste 14,5 mil. lei anul trecut.

În urmă cu circa cinci ani cei doi antreprenori au decis să îşi diversifice portofoliul şi să investească într-un centru de echitaţie la ieşirea din Bucureşti, îmbinând astfel pasiunea lor pentru hipism cu potenţialul unui domeniu încă neexploatat. „Totul a început prin luarea unor lecţii de echitaţie. A urmat apoi cumpărarea primului meu cal. Au mai venit doi, apoi încă doi. De data aceasta, caii erau mai valoroşi, de performanţă“, spune Ozana Moraru.

Cea mai mare parte a investiţiei, circa 4 milioane de euro, a mers către construirea şi amenajarea bazei hipice. La această sumă s-au mai adăugat încă aproximativ 500.000 de euro, bani folosiţi pentru extin­deri şi achiziţionări de mijloace fixe sau mobile pentru buna desfăşurare şi diversificare a activităţii. Astăzi, clubul Equestria găzduieşte cursuri de echitaţie pentru amatori şi avansaţi, organizează competiţii sportive de echitaţie şi oferă găzduire în sistem de pensiune pentru circa 50 de cai pe lângă cei 24 ai clubului.

O parte din câştigurile din medicină a fost investită în businessul Equestria, amplasat la 17 kilometri de Capitală. Astăzi, cifra de afaceri a clubului, ca asociaţie sportivă, a fost în 2014 de aproape 750.000 de lei, însă cea a societăţii care deţine baza hipică şi caii în pensiune a fost de 1milion de lei în anul 2014. „M-am orientat spre câteva căi generatoare de venit: deschiderea unei şcoli de echitaţie, primirea de cai în pensiune, găzduirea unor evenimente şi organizarea de şedinte de tip corporate, precum şi organizarea de competiţii sportive.“ În prezent Equestria are 75 de cai, din care 24 sunt ai clubului, aparţinând familiei Moraru, însă fiind puşi la dispoziţia clubului. Restul sunt cai - de agrement sau per­formanţă - primiţi în pensiune, aparţinând altor pro­prietari. „Pe lângă pensiune pentru cai, oferim şi lectii de echitaţie pentru începători sau avansaţi, iar una din activităţile noastre cele mai importante este organizarea de competiţii sportive de echitaţie.“

Clienţii cursurilor de echitaţie sunt adulţi şi copii din Bucureşti şi împrejurimi, dar există şi clienţi care vin din alte oraşe, precum Ploieşti, Piteşti, sau chiar din Alexandria şi Buzau. Aceştia sunt persoane cu venituri medii şi peste medie, cu diverse meserii şi preocupări, “care vor să practice echitaţia în timpul liber sau care chiar şi-au cumpărat propriul cal şi îl tin la noi, la Equestria.” Compania are circa 40 de clienţi stabili, proprietari de cai, care îi aduc şi îi ţin în pensiune la Equestria. În ceea ce priveşte şcoala şi lecţiile de echitaţie, numărul de clienţi variază în funcţie de anotimp sau perioade de vacanţă, “dar putem spune că avem o medie de 100-120 de clienţi pe lună.” Potrivit site-ului propriu al Equestria, o lecţie individuală pentru începători cu instructor costă între 60 şi 110 lei în funcţie de durata şefinţei.

Citiţi interviul integral în ediţia din această săptămână a revistei Business Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO