Întreprinzătorii ar trebui să primească, alături de certificatul de începere al activităţii cu Codul CAEN de la ONRC - Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - şi un ghid legislativ care înştiinţează antreprenorul cu privire la toate prevederile legale specifice acelui cod.
“Ideal ar fi ca atunci când autorizezi un Cod CAEN, să poţi şti, poate de la Registrul Comerţului sau de la altă instituţie, ce trebuie să faci tu ca antreprenor astfel încât să funcţionezi legal pe acel Cod CAEN”, spune Radu Adrian Oprea, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud-Est, în cadrul emisiunii ZF Live.
Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud Est a înaintat o serie de propuneri de îmbunătăţire a legii prevenirii, printre care şi oferirea unui ghid legal specific domeniului de activitate în care vrea să activeze un antreprenor.
Radu Adrian Oprea povesteşte cum un coleg de-al său a hotărât să îşi deschidă o mică fabrică de producere a bomboanelor şi a ciocolatei, punctul de lucru pe care l-a închiriat nu a primit autorizaţie de la DSV -Direcţia Sanitară Veterinarăşi pentru Siguranţa Alimentelor.
Astfel, în cazul unui Cod CAEN 1082, valabil pentru la fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi produselor zaharoase, punctul de lucru în care firma repsectivă îşi desfăşoară activitatea, este nevoie de un punct de lucru cu patru intrări pentru ca antreprenorul să poată primi autorizaţie de la DSV.
Asemenea situaţii ar putea fi evitate dacă ar exista un astfel de ghid legislativ specific pe Codul CAEN care să vină în ajutorul micilor întreprinzători. O astfel de iniţiativă ar putea fi concretizată dacă ar exista o comunicare între ONRC, instituţiile care fac controale şi antreprenori.
“Autorităţile de control, dacă pot să identifice exact în lege paragraful care se aplică, sunt obligate să o aplice, dar sunt multe situaţii în care antreprenorul nu este protejat, de exemplu, dacă ai o firmă şi vin hoţii peste noapte, primeşti amendă tu ca antreprenor care eşti transparent, pentru că nu ţi-ai luat anumite măsuri de siguranţă”, spune Radu Adrian Oprea.
Legea prevenirii, o lege formată din 70 de paragrafe care duc către circa 400 de situaţii, ar trebui să fie în sprijinul micilor firme, dar antreprenorii nu ştiu de ea şI autorităţile de control de cele mai multe ori dau direct amenzi în loc de avertismente urmate de un plan de remediere.
“Deşi ei pot da avertisment, de cele mai multe ori dau amendă. Noi ne dorim să fim protejaţi de o astfel de lege, iar în paralel să avem acces la o legislaţie care nu se mai schimbă sau se schimbă foarte rar”, spune el.
În primele 11 luni ale anului 2019, la Registrul Comerţului au fost nou înregistrate puţin peste 125.000 de întreprinderi, faţă de 135.000 de noi firme în tot anul 2018.
În ultimii 10 ani, cele mai multe întreprinderi nou înregistrate au fost în anul 2017, când la Registrul Comerţului s-au înregistrat peste 136.000 de companii noi. În schimb, în 2014 doar puţin peste 100.000 au ales să îşi deschidă firme noi.