ZF 24

Propunerile Biofarm: răscumpărări de acţiuni în loc de dividende, profit cu 15% mai mic în buget

Propunerile Biofarm: răscumpărări de acţiuni în loc...

Autor: Ana Maria Petcana, Andrei Chirileasa

14.03.2014, 00:04 693
Conducerea producătorului de medi­camente Biofarm Bucureşti (sim­bol bursier BIO), controlat de SIF Mun­tenia şi SIF Banat-Crişana, le pro­pune acţionarilor ca profitul net de 25,6 mil. lei obţinut anul trecut de companie să fie inclus în totalitate în rezerve.

Biofarm stopează astfel plăţile de dividende după trei ani şi revine la vechea politică de nedistribuire a profitului. Acţionarii trebuie să voteze pro­punerea în  cadrul Adunării Gene­rale Extraordinare din 17 aprilie.

În schimb, Biofarm le propune acţio­narilor să accepte un program de răscumpărări de acţiuni proprii care vizează un pachet de până la 109,48 milioane de acţiuni sau 10% din capi­ta­lul social. La preţul de joi, de 0,3 lei/ac­ţiune, răscumpărările s-ar ridica la 32,8 mil. lei, urmând a fi finanţate din rezer­vele societăţii. Acţiunile răscumpărate vot fi anulate.

De asemenea, Biofarm mai are pe ordinea de zi a adunării din 17 aprilie apro­barea înstrăinării unor active pe care Biofarm nu le utilizează în proce­sul de producţie, dar şi dobândirea de active imobilizate a căror valoare depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate ale societăţii, în valoare de maximum 36 mil. lei. Biofarm nu dă detalii privind activele care ar urma să fie vândute sau cumpărate.

Pentru acest an, compania şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 21,7 mil. lei (4,8 mil. euro), cu 15% mai mic faţă de 2013, şi vânzări de 128 mil. lei (28,4 mil. euro), în creştere cu 9%.

Anul trecut, vânzările Biofarm au crescut cu circa 12%, la 117,6 mil. lei (26,6 mil. euro), iar profitul a urcat cu 21,7%, la 25,6 mil. lei (5,8 mil. euro).

Tot pentru acest an, compania are în plan investiţii de 36 milioane de lei în lucrări de construcţii, instalaţii in­dustriale şi echipamente pentru noua fabrică, dar şi în actuala unitate de producţie, marketing şi distribuţie.

Biofarm are un portofoliu de 200 de produse care acoperă 60 de arii tera­peu­tice şi se numără între primii zece producători de medicamente în volum.

Anul trecut, directorul general al Biofarm, Dănuţ Vasile, declara că producătorul îşi va dubla capacitatea de producţie şi va intra pe noi arii tera­peu­tice, odată cu relocarea în 2015 în noua fabrică, aflată în construcţie, şi se va concentra pe dezvoltarea exportu­rilor.

Compania este controlată de SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care deţin 21,3% din acţiunile Biofarm şi, respectiv, 32,98% din titluri. Cele două SIF-uri trebuie să lanseze o ofertă de preluare pentru cele 46% din acţiuni pe care nu le deţin.

Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, capitalizarea bursieră a Bio­farm este de 328,4 mil. lei (72,8 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014