ZF 24

Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru interimat: Daniel Suciu la ministerul Justiţiei, Gabriel Leş la ministerul de Interne şi Eugen Teodorovici vicepremier

Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru interimat: Daniel...

Autor: Diana Grigore

04.10.2019, 13:54 252

Viorica Dăncilă îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis noi propuneri de interimari, respectiv pe Daniel Suciu la Justiţie şi pe Gabriel Leş la Interne. Eugen Teodorovici va fi propus să preia interimatul portofoliului de vicepremier pe probleme economice, au afirmat surse pentru MEDIAFAX.

Viorica Dăncilă urmează să îi trimită preşedintelui Klaus Iohannis noi propuneri de interimari. Gabriel Leş e propunerea premierului pentru interimatul la Interne, iar Daniel Suciu pentru interimatul la Justiţie. Ministrul Cercetării Nicolae Hurduc e propunerea pentru interimatul la educaţie, au afirmat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Totodată, Viorica Dăncilă îl propune pe Eugen Teodorovici să preia interimatul la portofoliul de vicepremier pe probleme economice, arată sursele citate.

Liderul PSD a transmis zilele acestea mai multe mesaje pe Facebook, unde a precizat că Iohannis încalcă Constituţia şi că trebuie să numească interimarii, potrivit deciziei CCR.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiţiei Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO