ZF 24

Protestul grefierilor continuă: Din 2020 şi-ar putea suspenda activitatea pe perioadă nedeterminată

Protestul grefierilor continuă: Din 2020 şi-ar putea...

Autor: Mihaela Gidei

20.12.2019, 09:40 232

Grefierii anunţă că vor protesta din nou, vineri, faţă de intenţia Guvernului de asumare a bugetului şi a OUG 114 şi vor ieşi în faţa parchetelor şi instanţelor din ţară, urmând ca, din ianuarie 2020, activitatea să fie întreruptă pe perioadă nedeterminată.

„Văzând declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a reduce sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenţii în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaţilor din sistemul de Justiţie, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor şi, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 şi 1.000 lei, la salariul net”, se arată într-un comunicat al grefierilor.

În prezent, deşi sporurile de care beneficiază această categorie profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, prin OUG nr. 114 ele au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.

În această situaţie, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci şi prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiţie în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică şi spor confidenţialitate, atrag atenţia grefierii.

„Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare menţin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreţionar şi nu unitar (cum este cazul plăţii orelor suplimentare efectuate, de exemplu), faţă de alte inechităţi salariale nesoluţionate până la momentul de faţă - acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor şi calculul greşit al coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar”, se mai arată în comunicatul de presă menţionat

În aceste condiţii, grefierii anunţă că, în cazul în care Guvernul României îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat şi a proiectului de modificare şi completare a OUG nr. 114/2018 fără o dezbatere cu partenerii de dialog social, „sistemul judiciar va fi blocat definitiv”.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă înţelege să declanşeze altă formă de protest vineri, începând cu ora 11:30 – ieşire în faţa instanţelor şi a parchetelor în timpul întâlnirii cu Ministrul Justiţiei, închiderea arhivelor şi a registraturilor şi suspendarea şedinţelor de judecată. Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmând ca după reluarea activităţii instanţelor şi parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată”, mai precizează grefierii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO