ZF 24

Putin acuză ruşii care părăsesc ţara: Rusia trebuie să treacă printr-o perioadă de epurare a societăţii pentru a scăpa de nemernici şi trădători

Putin acuză ruşii care părăsesc ţara: Rusia trebuie...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.03.2022, 10:30 2469

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia trebuie să treacă printr-o „auto-curăţare a societăţii” pentru a scăpa de „nemernici şi trădători”, în vreme ce mii de ruşi încearcă să părăsească ţara în urma războiului cu Ucraina, scrie Business Insider.

„Occidentul încearcă să spargă societatea noastră, speculând asupra pierderilor militare şi a efectelor socioeconomice ale sancţiunilor pentru a provoca o rebeliune populară în Rusia”, a declarat Putin într-o conferinţă video distribuită pe Twitter.

„Dar orice popor, în special poporul rus, este capabil să distingă adevăraţii patrioţi de nenorociţi şi trădători”, a spus el despre cei care nu au susţinut Kremlinul.

„Sunt sigur că această autocurăţare necesară şi naturală a societăţii nu va face decât să ne întărească ţara, solidaritatea, uniunea şi disponibilitatea de a răspunde oricăror îndemnuri la acţiune”, a declarat Putin.

Putin a spus că nu îi „judecă pe cei cu vile în Miami” sau pe cei „care nu pot trăi fără foie gras şi midii sau aşa-zisele drepturi bazate pe gen”, atâta timp cât sunt „mental” cu Rusia.

„Problema nu constă în asta, ci în faptul că mulţi dintre aceşti oameni, din punct de vedere mental, trăiesc în altă parte şi nu aici cu noi, cu oamenii noştri, cu Rusia”, a spus Putin.

„Aceasta este, în opinia lor... o apartenenţă la casta superioară, la rasa superioară”, a spus el.

Între timp, mii de ruşi încearcă să fugă din ţară în urma invaziei Ucrainei din 24 februarie.

De atunci, trupele ruse au bombardat mai multe oraşe ucrainene, inclusiv clădiri rezidenţiale şi spitale.

Mai mulţi ruşi au declarat pentru Insider că au fugit din oraşele lor natale în ţările vecine din cauza temerilor legate de legea marţială, închiderea frontierelor şi înăsprirea situaţiei economice.

Unii au spus că se tem că vor fi reţinuţi din cauza opiniilor lor anti război, deoarece o nouă lege face ilegală răspândirea de informaţii false despre armata rusă, solicitarea încetării invaziei Rusiei asupra Ucrainei sau sprijinirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Aproape 15.000 de persoane din Rusia au fost reţinute de la începutul invaziei, potrivit datelor grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO