ZF 24

Putin îşi pierde popularitatea la nivel global: Un sondaj recent a constatat că încrederea lumii în planurile liderului rus a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani

Putin îşi pierde popularitatea la nivel global: Un...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.06.2022, 13:17 1287

Rezultatele unui studiu recent arată că 90% dintre persoanele intervievate din 18 ţări şi-au pierdut încrederea în capacitatea lui Vladimir Putin de a „face ce trebuie” la nivelul politicii globale, scrie Business Insider.

Din februarie până în mai, Centrul de Cercetare Pew a studiat opiniile despre Rusia, NATO şi Putin în rândul a 23.484 de adulţi din ţări cu economii avansate precum SUA, Canada, Spania, Israel, Japonia şi Australia.

Sondajul a constatat că în toate cele 18 ţări, o medie de 78% au declarat că nu au deloc încredere că Putin îşi va trata în mod responsabil rolul pe scena politicii internaţionale.

„În ultimele două decenii, ratingurile lui Putin au scăzut în mod constant în mai multe ţări”, au scris cercetătorii. „Dar în 2022, aceste cifre au atins minime record în fiecare ţară în care s-au stabilit sondaje”.

Malaezia a fost singura ţară care a depăşit tendinţa, 59% dintre persoanele chestionate şi-au exprimat parţial sau total încrederea în liderul rus.

În SUA, doar 6% din persoanele chestionate au declarat că au încredere că Putin va face ceea ce trebuie pe scena globală.

În Europa, Grecia a fost ţara care s-a exprimat cel mai prietenos faţă de Putin, 27% dintre respondenţi aprobând acţiunile sale pe scena mondială.

Deşi sondajul nu a adresat persoanelor intervievate nicio întrebare despre războiul din Ucraina, Pew a declarat că majoritatea interviurilor au fost efectuate după ce invazia rusă a Ucrainei a început pe 24 februarie. Descoperirile arată cum războiul a modelat opinia publică, au spus cercetătorii.

Pew a remarcat că europenii care susţin partidele populiste de dreapta din ţara lor tind să-l favorizeze pe Putin mai mult decât omologii lor. Cu toate acestea, încrederea în liderul rus a scăzut drastic în rândul acestor grupuri în 2022.

Prin comparaţie, sondajul Pew din 2021 privind liderul rus a constatat că o medie de 74% dintre persoanele chestionate din 17 ţări au declarat că nu au prea multă încredere în Putin în ceea ce priveşte gestionarea problemelor globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO