ZF 24

Radiaţii deasupra Europei! Care sunt sursele posibile?

Radiaţii deasupra Europei! Care sunt sursele posibile?

Autor: Mediafax

13.11.2011, 12:58 656

Originea radiaţiilor înregistrate de aproape două săptămâni deasupra Europei rămâne un mister deşi multe surse sunt posibile, de la laboratoarele medicale la spitale sau submarine nucleare, afirmă experţii.

genţia pentru securitate nucleară din Cehia a anunţat că a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) după ce a depistat radiaţii care ar putea proveni din afara graniţelor ţării dar nu de la o centrală nucleară, informează Daily Mail, în ediţia electronică.

Aceasta a sugerat că radiaţiile ar putea proveni din industria radiofarmaceutică. Ministerul german al Mediului a confirmat, de asemenea, prezenţa unui nivel scăzut de iod radiactiv în nordul ţării, excluzând însă posibilitatea ca acesta să provină de la centrală nucleară

Iodul-131, care poate să provoace cancer în cantităţi mari, poate contamina laptele şi legumele.

Paddy Regan, profesor de fizică nucleară la Universitatea din Surrey din Marea Britanie a declarat că cel mai probabil este vorba despre o scurgere de la instalaţii radiofarmaceutice. El a precizat însă că iodul este folosit în tratamentul tiroidei şi multe spitale din Europa au acest produs în stoc.

"Ar fi foarte improbabil să provină de la Fukushima devreme ce accidentul s-a produs în urmă cu multe luni şi iodul-131 are un timp de înjumătăţire scurt", a explicat el.

Massimo Sepielli, directorul unităţii pentru fisiune nucleară al companiei ENEA a declarat că sursele acestei poluări pot fi multiple. "Ar putea proveni de la transportul de materiale (nucleare), ar putea proveni de la un spital ... ar putea proveni chiar de la un submarin nuclear, chiar dacă este o posibilitatea prea complicată... ea nu poate fi exclusă", a explicat el.

Oficialii din Spania, Rusia, Ucraina, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Elveţia, Polonia şi Norvegia susţin că nu au detectat niciun nivel anormal de radiaţii. România susţine că nu a fost înregistrat niciun incident la centrala sa nucleară.

Ministerul austriac al Mediului a anunţat că a măsurat un nivel mic de radioactivitate în nordul ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO