Hidroelectrica a semnat contracte de 255 mil.euro în 2024, strategia noastră fiind să ne bazăm pe asseturile companiei, care trebuie modernizate, retehnologizate, a declarat Radu Constantin, membru directorat, Hidroelectrica în cadrul conferinţei ZF Energie 2024.
”Suntem la finalul unui an complicat. Lipsa de hidrologie a afectat toată piata de energie. Am drămuit fiecare gram de apă pentru ca la final de an să putem livra energie în situatii potentiale de dezechilibru. A fost un an marcat de discutiile din proiectele de energie regenerabilă şi vom vedea care vor fi puse în functiune în următorii ani. Avem peste 10.000 de MW în plan, dar vedem ce se va realiza”
Ce a mai declarat Radu Constantin:
Trebuie să facem procesul de re-liberalizare inteligent, nu mai avem timp să o facem gradual, dar trebuie să ne uităm la consumatorul final. El trebuie protejat, dacă definim consumatorul vulnerabil. La Hidro avem gânduri mari pe piata de furnizare. Vom digitaliza toate interactiunile cu clientul final. Avem 600.000 de clienti casnici acum. Aşteptăm 1 aprilie 2025, şi pe partea de productie şi de furnizare. Şi sigur vom avea oferte bune atât pentru clientii casnici, cât şi cei de business. Nu va fi o explozie a preturilor în contract. Noi avem o ofertă constantă din 2021. Clientii nu au fost impactati de evolutiile din PZU şi aşa va fi în continuare.
2018 a fost primul an cu adevărat într-o piată liberă, concurential. Un proces început în 2005-2006. După un an, la final de 2018, a venit OUG 118 care a reintrodus piata reglementată. Hidroelectrica a fost obligată să livreze la un pret foarte mic către marii furnizori. La 1 ian 2021 iar s-a liberalizat piata. Acum, peste 4 luni, vom fi la a treia liberalizare a pietei. Noi am luat atunci nişte decizii straegice, în 2019-2020, să intrăm pe piata de furnizare. Avem o cotă de 13% acum. Şi avem experientă.
2024 a adus o efervescentă a proiectelor. Tragem linie şi vom depăşi această iarnă, indiferent de vreme, dar la final avem nişte lectii de învătat pentru a ne pregăti pentru anii următori. Ca să nu mai fim în această vrie. Trebuie să investim mai bine pentru a fi independenti energetic.
Hidroelectrica a semnat contracte de 255 mil.euro în 2024. Vrem să ne bazăm pe asseturile companiei, care trebuie modernizate, retehnologizate.
Am semnat contractul pentru Vidraru, de 188 mil euro, pentru retehnologizare în următorii 7 ani. A fost cel mai mare contract din 2024.
Am avut alte trei contracte la Argeşti, Vadu şi Bremeti, de 300 mil.lei, prin integrarea UCMH.
În anii următori avem proiecte de peste 800 mil euro, în curs de rulare sau achizitie în sistemul public.
Consumul national total este la 50-55 terawati, din care consumatorii casnici 13 terawati, industria 35 terawati. Pe partea de consumatori casnici vorbim de eficientizarea consumului. Pe business ne intrebăm de unde paote să mai crească. Electrificarea este importantă, dar trebuie corelată cu politicile europene şi regionale. Există potential de creştere a consumului. Ne uităm şi noi la prognozele de consum şi vom vedea ce va urma. Industria trebuie ajutată, marii consumatori, cu politici corelate la nivel macro.
Avem o relatie cu consumatorul final dezvoltată de 3 ani şi avem o creştere organică. Vedem digitalizarea ca pe o oportunitate de a atrage şi mai multi clienti casnici, dacă cei actuali vor fi multumiti. Oportunitătile vin din dezvoltarea portofoliului de clienti, pe ambele directii, şi casnici şi de business.
E bine că avem o strategie natională adoptată. Implementarea va fi făcută prin asumarea tintelor de către toti jucătorii din piată. Şi fiecare trebuie să ştie care rolul lui, pentru a îndeplini obiective foarte exacte. O să vedem în 2050 cum s-a realizat ea şi ce notă îi dăm.
Suntem intr-un context geopolitic foarte important. Dar trebuie să ştim că indiferent de contextul global, România are specialişti de mare valoarea în domeniul energetic, pe munca cărora se va baza în continuare sistemul energetic. Începând cu Dispeceratul national, producători, furnizori. Deşi suntem concurenti, trebuie să vedem imaginea de ansamblu. Vom depăşi această iarnă, sunt optimist şi vom trage concluziile la primăvară pentru a vedea ce putem face mai bine anul următor, pentru a nu avea blocaje.
Avem 2 retehnologizări mari, la Râul Mare din Retezat, de 136 mil.euro şi la Brădişor Vâlcea, de 106 mil.euro. Avem şi proiecte mai mici, cu o valoarea totală de 800 mil.euro. Avem un program de investitii ambitios în următorii ani.
Rolul nostru în sistem este să fie un pilon de stabilitate. Ne vom asuma toate elementele care ne vor fi cerute de Dispeceratul National pentru a depăşi această iarnă.