ZF 24

Radu Georgescu, la al treilea exit: Un fond de investiţii din Silicon Valley a cumpărat Avangate

Radu Georgescu, la al treilea exit: Un fond de...

Autor: Adrian Seceleanu

07.10.2013, 16:03 9237

Fondul american de investiţii Francisco Partners specializat în companiile tehnologice, care a atras din anul 1999 până în prezent fonduri de peste 7 mld. $, a cumpărat toate acţiunile Avangate - un furnizor de soluţii şi servicii pentru distribuţia electronică de software fondat în anul 2006, a declarat pentru ZF Radu Georgescu, antreprenorul care deţinea pachetul majoritar de acţiuni.

“Avangate este confirmarea unui track record personal şi românesc. Se poate să ai succes şi să nu fie ceva întâmplător. Se poate să creezi companii, să le dezvolţi şi să finalizezi proiectele. Această tranzacţie arată că se pot începe, construi şi finaliza proiecte care vin din România”, a spus Georgescu.

Cu vânzarea Avangate, fondatorul Gecad este la al treilea exit internaţional dintr-o companie pornită de la zero în România, după vânzarea antivirusului RAV către Microsoft şi a integratorului de soluţii de plăţi electronice gecad ePayment către Naspers.

O companie fondată în 2006 de Georgescu împreună cu Cristi Badea, Avangate este o companie care ajută producătorii de software să-şi vândă produsele online, cu birouri în mai multe colţuri ale lumii, şi care are din 2011 sediul în Silicon Valley. Exitul vine într-un moment în care Avangate trece prin al doilea ciclu de creştere de la înfiinţare - spune Georgescu. După ce a primit o investiţie de 4 mil. euro în 2011 de la fondul 3TS Capital Partners pentru un pachet minoritar de acţiuni, Avangate şi-a mutat sediul în Silicon Valley şi a recrutat în echipa de top management executivi americani. Aceste mutări au determinat un nou val de creştere, explică fondatorul Gecad. “Avangate a crescut constant cu 60-70% în fiecare an. Şi în 2012 şi în 2013”, spune Georgescu, fără a oferi detalii despre veniturile companiei. “Întrebaţi-l pe noul acţionar”, spune el uşurat.

Care a fost valoarea tranzacţiei? “Suma este confidenţială”, spune Radu Georgescu pe un ton care nu lasă loc de dubii: nu va spune despre ce sumă este vorba indiferent de câte ori ar fi întrebat, aşa cum a făcut şi în trecut. Adaugă totuşi, gesticulând sugestiv: “dar este, adică …” fără a mai rosti niciun cuvânt. După gesturi şi mimică, ceea ce a vrut să spună Georgescu pare să fie “o sumă importantă” - doar că el nu a rostit nicio clipă aceste cuvinte.

Singurul indiciu pentru valoarea tranzacţiei este o menţiune de pe pagina web a Francisco Partners: “urmărim investiţii cu valori situate între 50 de milioane de dolari şi peste 2 miliarde de dolari”. Ce valoare a avut însă această tranzacţie? ” Valoarea e confidenţială", repetă ambele părţi.

Ce s-a întâmplat cu acţionarul minoritar - 3TS Capital Partners? Fondul a ieşit acum din companie, prin această tranzacţie. A câştigat sau a pierdut bani 3TS? Au ieşit “în câştig, come on. Cum o să piardă cineva?”, a răspuns Georgescu, fără a oferi alte detalii.

Ce urmează pentru companie? Planurile sunt în continuare ca Avangate să fie listată. “Din câte ştiu planul este în continuare de listare. Francisco Partners este mai potrivită decât noi să o listeze pe bursă. Avangate va avea în Francisco Partners un ajutor mai bun pentru a se cota pe bursă şi noi ca investitori câştigăm. Dacă faci scoteala: bani, timp, risc - câştigăm mai bine”.

 

3.000 de clienţi în peste 100 de ţări

Avangate are o bază de clienţi de peste 3.000 de producători de software şi servicii cloud din mai mult de 100 de ţări. “Avangate se impune în faţa jucătorilor “tradiţionali” şi dictează o schimbare radicală în pieţele de software, cloud şi SaaS aflate într-o continuă expansiune”, a declarat Carl Theobald, CEO-ul Avangate. “Odată cu achiziţia şi infuzia de capital asigurată de Francisco Partners, vom accelera expansiunea globală a companiei şi vom aduce oportunităţi noi de avansare pentru angajaţii din România şi nu numai.“

În prezent, Avangate deserveşte companii listate în Forbes 500, corporaţii mari cât şi IMM-uri.

“Lăsând modestia la o parte, partenerii nostri au fost impresionaţi de nivelul de profesionalism, entuziasmul şi unitatea de care dă dovadă echipa internaţională a Avangate“, menţionează Carmen Sebe, COO Avangate. “Ne bucură acestă oportunitate şi aşteptăm cu interes să lucrăm împreună cu Francisco Partners pentru a trece la următorul nivel de dezvoltare a companiei, noi produse şi creşterea întregului business. În perioada următoare, vom extinde echipa din Romănia şi în curând vom anunţa şi noi poziţii importante la nivel internaţional. În continuare, filiala Avangate din Bucureşti va juca un rol cheie în creşterea companiei şi asigurarea excelenţei operaţionale a Avangate. ”

 

Cine au fost consultanţii în tranzacţie

* pentru Avangate - Pagemill Partners. Consultantul juridic a fost Edwards Wildman Palmer LLP

* pentru Francisco Partners - Navidar Group LLC. Consultantul juridic a fost Shearman & Sterling LLP

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO