ZF 24

Raiffeisen întrece BCR la scăderea dobânzilor la depozitele în lei

Raiffeisen întrece BCR la scăderea dobânzilor la...

Autor: Razvan Voican

23.12.2013, 16:45 2138

Raiffeisen Bank, care la nouă luni înregistrase o creştere de aproape 9% în euro a depozitelor atrase de la clienţi, profită de poziţia câştigată pe piaţa economisirii şi stabileşte noi minime pentru dobânzile la lei, întrecând BCR care se evidenţiase deja prin bonificaţiile din ce în ce mai reduse.

Raiffeisen oferă în prezent 2,8% pe an pentru un depozit de 5.000 de lei constituit pe trei luni, faţă de 2,95% cât dă BCR, cele două fiind singurele bănci mari care au redus dobânda pentru această scadenţă sub pragul de 3% pe an.

La şase luni Raiffeisen plăteşte 3,05% pe an pentru aceeaşi sumă, în timp ce BCR, un pic mai generoasă, dă 3,15%.

Pentru depozitele pe o lună cele două bănci oferă aceeaşi dobândă de 2,5% pe an.

Raiffeisen a tăiat dobânda la depozitele pe trei luni sub 3% chiar şi pentru sumele de până la 55.000 de lei, oferind 2,9% pe an pentru tranşa 15.000 – 55.000 de lei.

Pentru depozitele de peste 55.000 de lei constituite pe un an dobânda ajunge la 3,5%. Banca are depozite şi pe trei ani pentru care acordă o dobândă fixă de 4% pe an.

În pofida îndemnurilor BNR de a nu forţa scăderea dobânzilor la depozite, mai multe bănci mari precum BCR, Raiffeisen, CEC, Banca Transilvania au profitat de semnalul dat de scăderea dobânzii-cheie la 4% pentru a-şi reduce costurile cu resursele atrase de la clienţi.

Surprinzător, şi grecii de la Bancpost au venit în jos cu dobânda la trei luni până la 3,5% pe an, în rând cu CEC şi BT, după ce au reuşit o creştere de peste 5% a depozitelor atrase la nouă luni faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO