ZF 24

Raiffeisen vrea să ajungă la o înţelegere cu cei care au credite în franci elveţieni: lansează o ofertă de conversie cu discount a creditelor, cu reducerea datoriei cu 25%. Dar trebuie îndeplinită o condiţie

Raiffeisen vrea să ajungă la o înţelegere cu cei care...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2017, 15:34 1881

Raiffeisen Bank propune o ofertă îmbunătăţită de conversie cu discount pentru clienţii care au dificultăţi la plata creditelor în CHF şi cu un grad de îndatorare a familiei mai mare de 60%, cu o reducere de 25% a datoriei.

Oferta vine cu o reducere de 25% a datoriei principale, o dobânda fixă în primii cinci ani, iar pentru restul perioadei, dobânda va fi variabilă (ROBOR la 3 luni +3%). Oferta are valabilitate 3 luni, până la 30 aprilie 2017.

“Având în vedere clarificările legislative recente oferite de Curtea Constitutională cu privire la Legea Dării în Plată, am reluat oferta de soluţii de conversie, într-o variantă îmbunătăţită. Principiul nostru a rămas acelaşi: dorim să venim cu soluţii pentru clienţii care vor să ramburseze creditul, dar nu pot din motive obiective. De data aceasta oferta e valabilă o periodă  determinată şi oferim reducerea datoriei cu 25%, la data conversiei”, a spus Mihai Răuţă, director executiv, Retail Risc.

Criteriile de acordare a acestei metode de conversie:

- credite în CHF cu garanţie imobiliară;

- gradul de îndatorare a familiei (debitor/codebitor) depăşeşte 60%;

- depunerea cererii de conversie pană în 30 aprilie 2017;

- să nu se înregistreze întarzieri mai mari de 90 de zile la data cererii

Portofoliul de credite în CHF al băncii este aproximativ 210 de milioane de euro, numărul de credite fiind în prezent de aproximativ 5600. Dintre acestea, peste 30% au fost restructurate până acum prin diferite metode, inclusiv conversii cu discount de principal.

Exemplu de conversie: Un credit de 50.000 CHF, perioada rămasă este de 25 de ani, iar rata este de 338 CHF. Cursul CHF/RON folosit este 4.1947 lei, ROBOR la 3 luni 0,83%.

Rata actuală: 1.418 lei (prin conversia ratei din CHF în lei)

Rata în primii 5 ani, după conversia cu discout:    874 lei

Rata după primii 5 ani, cu dobandă variabilă:       825 lei 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO