Companiile din IT domină clasamentul celor mai atractivi angajatori în ediţia din 2025 a Randstad Romania Employer Brand Research, primele trei locuri fiind ocupate de Microsoft, Schaeffler (fost Vitesco Technologies) şi IBM.
Salariul şi beneficiile rămân principalele caracteristici ale angajatorului ideal şi contează cel mai mult în alegerea locului de muncă.
„Observăm o schimbare generaţională, unde incluziunea, echilibrul între viaţa profesională şi cea personală şi siguranţa locului de muncă câştigă tot mai mult teren ca factori motivaţionali, aşa cum semnala, de altfel, şi studiul Randstad Romania Workmonitor, la începutul anului. Aceste puncte forte reprezintă un avantaj semnificativ pe care angajatorii îl pot valorifica pentru a creşte satisfacţia angajaţilor. Cercetarea noastră evidenţiază o tensiune interesantă în piaţa muncii: deşi intenţia de schimbare a locului de muncă e în uşoară creştere, rata reală de fluctuaţie rămâne constantă. Acest lucru indică un optimism prudent în rândul angajaţilor, care sunt deschişi la schimbare, dar foarte selectivi. Pentru angajatori, aceasta este o oportunitate de a construi strategii proactive de retenţie, centrate pe o compensaţie echitabilă, dezvoltare în carieră şi perfecţionare continuă”, declară Dagmara Chudzińska-Matysiak, Country Manager al companiei de servicii de resurse umane Randstad România.
Pe domenii de activitate, cei mai atractivi angajatori sunt: Microsoft – IT / tehnologie, HP – servicii, Robert Bosch – producător de piese auto, Ford – producător auto, Versuni (Philips) – producţie, Terapia – producţie şi distribuţie farmaceutică, Coca-Cola – FMCG, Vodafone – telecom, Banca Transilvania – finanţe, CEVA Logistic – logistică, UMB Spedition – construcţii şi infrastructură, Mol Petroleum Products – petrol şi gaze, eMAG – retail.
În vreme ce salariul şi beneficiile rămân factorii principali care descriu angajatorul ideal, indiferent de vârsta angajatului, echitatea şi incluziunea sunt esenţiale pentru atragerea şi retenţia generaţiei tinere.
În schimb, Millennials şi Gen X acordă o importanţă mai mare siguranţei locului de muncă.
Aproape trei sferturi dintre angajaţii români se simt implicaţi în rolul actual, iar 56% sunt mai motivaţi decât anul trecut. Salariul şi beneficiile reprezintă principalul motiv pentru lipsa de implicare, în timp ce aprecierea este crucială pentru motivaţie.
Opt din zece angajaţi consideră importantă recalificarea, fără a fi remarcate diferenţe semnificative între diverse categorii de vârstă.
Echilibrul între viaţa personală şi cea profesională este deosebit de important pentru talentele digitale, în timp ce angajaţii din domenii profesionale şi operaţionale pun mai mult accent pe iniţiativele dedicate echităţii.
Intenţiile de schimbare a locului de muncă au crescut cu 2% faţă de 2024, dar fluctuaţia efectivă a angajaţilor a rămas stabilă, indicând o piaţă a muncii echilibrată. Pachetul salarial insuficient se consolidează ca motiv principal pentru care angajaţii iau în calcul schimbarea locului de muncă.
Adoptarea AI rămâne cea mai ridicată în rândul generaţiilor tinere, dar utilizarea sa regulată a scăzut în toate categoriile de vârstă faţă de 2024. Angajaţii devin mai puţin optimişti în legătură cu impactul AI asupra muncii lor.
5% dintre respondenţi se aşteaptă să îşi piardă locul de muncă din cauza AI în următorii 5 ani, un procent care ajunge la 10% în transport şi logistică, dar coboară la 1,39% în administraţie, secretariat şi HR.