ZF 24

Randstad România Workmonitor 2025: Siguranţa locului de muncă şi echilibrul între muncă şi timp liber au devenit criterii mai importante decât salariul pentru români

Randstad România Workmonitor 2025: Siguranţa locului de...

Autor: Roxana Rosu

12.03.2025, 12:20 137

Siguranţa locului de muncă şi echilibrul viaţă profesională-viaţă personală au depăşit în premieră în acest an salariul ca principal factor motivaţional pentru angajaţii români, iar peste jumătate dintre angajaţii români spun că au renunţat la un loc de muncă din cauza mediului toxic, arată studiul Randstad România Workmonitor 2025.

Astfel, 88% dintre participanţii la sondaj au pus pe primul loc în lista de criterii pentru un loc de muncă siguranţa şi echilibrul, faţă de 84% care au menţionat salariul, preferinţă care se manifestă peste media globală.

„Locul de muncă evoluează, iar angajaţii români sunt tot mai hotărâţi în afirmarea aşteptărilor pe care le au – nu mai caută doar un job, ci un mediu în care să se simtă în siguranţă, apreciaţi şi motivaţi să se dezvolte. Companiile pregătite pentru viitor depăşesc modelele de muncă tranzacţionale şi adoptă o cultură bazată pe flexibilitate, apartenenţă şi dezvoltare continuă. Succesul va aparţine organizaţiilor care văd talentele nu numai ca pe o forţă de muncă, ci ca pe o comunitate – una care se dezvoltă atunci când încrederea, scopul şi oportunitatea se regăsesc în spaţiul profesional”, spune Ionuţ Huzu, Director Comercial Randstad Romania.

Când aşteptările lor nu sunt îndeplinite, mulţi angajaţi au început să ia atitudine: 45% declară că militează activ pentru condiţii mai bune de muncă. În ultimele şase luni, respondenţii au beneficiat de o creştere a beneficiilor din pachetul salarial, precum zile de concediu suplimentare, asistenţă medicală şi pensie. Această evoluţie a avut loc în procente diferite pentru Generaţia Z (46%) faţă de Baby Boomers (21%), conform respondenţilor.

Jumătate din români (51% comparativ cu 44% la nivel global) au demisionat la un moment dat din cauza unui mediu toxic, procent în creştere faţă de anul trecut. Mai mult de jumătate din Mileniali şi din Generaţia Z spun că sunt gata să renunţe la job dacă nu sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă.

Din punct de vedere al sectorului de activitate, această tendinţă se manifestă cel mai mult în IT & Telecomunicaţii şi în rândul muncitorilor din producţie.

Majoritatea respondeţilor afirmă că nu ar accepta un loc de muncă dacă acesta nu ar oferi flexibilitate privind programul de lucru (52% faţă de 47% la nivel global) şi locul de desfăşurare a activităţii (41% faţă de 39% la nivel global).

Dacă nu ar exista nevoia de a câştiga bani, 53% dintre reprezentanţii Generaţiei Z (51% la nivel global) şi 23% dintre Baby Boomers (38% la nivel global) ar alege să nu lucreze deloc.

74% dintre angajaţi consideră că managerul lor are încredere în ei să lucreze independent, cel mai ridicat procent fiind înregistrat în sectorul ştiinţelor vieţii & farmaceutic (100%), urmat de transport & logistică (88%), în vreme ce cel mai scăzut procent se întâlneşte în agricultură (57%).

Randstad, cu sediul în Olanda, este o companie specializată în domeniul resurselor umane, prezentă pe 39 de pieţe şi cu aproximativ 40.000 de angajaţi.

În România, Randstad are birouri la Bucureşti, Slatina, Sibiu, Braşov şi Timişoara, având peste 100 de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS