ZF 24

Raport Adecco Group: România şi ţările est europene sunt la o răscruce privind investiţia în forţa de muncă, dacă doresc să rămână competitive. ”Este momentul oportun să regândim investiţia în forţa de muncă din punct de vedere al flexibilizării mediului şi contractelor de muncă, dar şi al programelor de învăţare pe tot parcursul vieţii”

Raport Adecco Group: România şi ţările est europene...

Autor: Ramona Cornea

24.06.2020, 13:29 369

România şi ţările est europene trebuie să investească în forţa de muncă, dacă vor să rămână competitive, conform raportului bianual Inovantage lansat de Adecco Group.

Când vine vorba de creşterea costurilor forţei de muncă, ţările din Europa Centrală şi de Est sunt lideri la nivelul Uniunii Europene. Trecerea de la un model cu salarii mici în asigurarea competitivităţii necesită o creştere a productivităţii şi lucrători mai bine calificaţi. Toate acestea împreună cu oferta redusă de lucrători pe piaţa forţei de muncă impun mai multă presiune asupra companiilor pentru retenţia şi recalificarea personalului, spune raportul citat.

„Regândirea dinamicii privind investiţiile în capital uman nu a fost niciodată mai relevantă. 2020 a început cu o pandemie disruptivă, forţând ţările în izolare, pe fondul eforturilor de a salva vieţi şi de a împiedica sistemele medicale să fie copleşite. Există deja indicatori - cel puţin pe termen scurt - de încetinire economică şi creştere a şomajului. Cu toate acestea, încă învăţăm despre cât de profund ne va afecta pandemia în viaţa de zi cu zi. Este momentul oportun să regândim investiţia în forţa de muncă din punct de vedere al flexibilizării mediului şi contractelor de muncă, dar şi al programelor de învăţare pe tot parcursul vieţii”, susţine Florin Godean, Cluster Manager Adecco Romania & Ungaria.

Conversaţia investiţiilor în recalificare trebuie însoţită de un apel pentru o creştere a flexibilităţii, cu accent pe „flexicuritate”. Asta înseamnă îmbunătăţirea flexibilităţii cu o securitate socială superioară pentru acelaşi lucru. Totuşi, ca flexicuritatea să funcţioneze cu adevărat, trebuie să se întâmple pe fondul unei regândiri mai largi a securităţii sociale existente şi a altor sisteme.

În prezent, România ridică restricţiile aplicate pe fondul epidemiei Covid-19, dar piaţa muncii nu sesizează încă oportunitatea de schimbare şi asumare a flexicurităţii. Până de curând (2018-2019), doar 0.4% din români lucrau de acasă şi numai 6% aveau contracte part time. În prezent, aceste cifre au fost accelerate de epidemie, dar sunt încă departe de media europeană: 5.2% lucru de acasă şi 19% contracte part-time. Celelate ţări din regiune nu sunt nici ele aproape de media europeană, însă unele depăşesc cu mult România în funcţie de aceşti indicatori (ex. Slovenia sau Grecia).

În ceea ce priveşte investiţia în proiecte de învăţare pe tot parcursul vieţii (lifelong learning) România se află pe ultimul loc din Europa. Doar 0.9% din adulţii din România au participat într-un proces de învăţare continuă (2018), comparativ cu 29.2% - Suedia, 11.1% - media europeană şi 11.4% - Slovenia (cea mai bine clasată ţară din regiune).

Această ediţie a raportului Inovantage pune în lumină domeniile în care trebuie investit pentru un viitor durabil al forţei de muncă. Raportul analizează tendinţele globale în dezvoltarea şi participarea forţei de muncă, dar se concentrează asupra Europei Centrale şi a regiunii MENA (inclusiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Turcia şi Emiratele Arabe Unite).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO