ZF 24

Raport JP Morgan: Scăderea economică la nivel mondial atenuează presiunile inflaţioniste, mai ales pentru importurile şi mărfurile cheie

Raport JP Morgan: Scăderea economică la nivel mondial...

Autor: Andrei Şerbănescu

05.09.2022, 12:29 200

Scăderea economică la nivel mondial, în special în China, atenuează presiunile inflaţioniste, în special pentru importurile şi mărfurile cheie, relatează News NCR.

Inflaţia globală a încetinit în iulie la 0,3%, în scădere de la o medie de 0,7% pe lună în prima jumătate a anului, în conformitate cu evaluarea economiştilor de la JP Morgan. Cifrele omit Turcia, unde inflaţia este neobişnuit de mare.

„Slăbirea cererii globale în urma puterii de cumpărare reduse conduce acum scăderea inflaţiei prin două canale principale”, a declarat Nora Szentivanyi, economist JP Morgan – „în primul rând, prin scăderea costurilor mărfurilor şi, în al doilea rând, prin reducerea constrângerilor internaţionale ale lanţului de aprovizionare”.

Szentivanyi şi ceilalţi analişti JP Morgan estimează că scăderea costurilor mărfurilor şi reducerea presiunilor asupra valorii articolelor vor scădea inflaţia la un nivel de 5% în a doua jumătate a anului 2022, de la nivelul de 9,7% înregistrat în trimestrul al doilea.

Scăderea economică pe plan internaţional este resimţită cel mai acut în costurile mărfurilor.

Ţiţeiul Brent a scăzut vineri la aproximativ 93 de dolari pe baril, de la peste 120 de dolari la începutul lunii iunie. Cuprul a scăzut cu aproximativ 28% de la mijlocul lunii aprilie. Preţurile importurilor din SUA, excluzând maşinile, au crescut cu 1,9% în iulie, în scădere de la 3,2% în martie.

Articolele fabricate în străinătate, cum ar fi mobilierul, au crescut cu doar 2,8% în iulie, în contrast cu 4,8% în aprilie. Ajutorul pentru costurile de import ar trebui să circule către costurile clienţilor în următoarele trimestre, a declarat Omair Sharif, conducătorul agenţiei de analiză economică Inflation Insights.

Pentru a asigura scăderea inflaţiei, există voci oficiale care cer totuşi o abordare opusă a inflaţiei din SUA: costurile serviciilor sunt în creştere, în special pentru locuinţe, iar pieţele forţei de muncă au împins progresul salarial la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat nu cu mult timp în urmă că ritmul mai lent al inflaţiei din iulie a fost mult prea mic pentru ca instituţia financiară centrală să-şi uşureze campania de creştere a ratelor dobânzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO