ZF 24

Raport MerchantPro: Piaţa de e-commerce din România s-a situat la 7,7 mld. euro în 2024, plus 8%, iar anul acesta va depăşi 8 mld. de euro. Mai multe detalii despre cum va evolua industria în 2025 la ZF eCommerce Summit pe 19 martie

Raport MerchantPro: Piaţa de e-commerce din România s-a...

Autor: Ioana Niţă

13.03.2025, 20:26 358

@ Topul celor mai vizitate 10 magazine online de către consumatorii români sunt: eMAG, Altex, Dedeman, Temu, Farmacia Tei, Aliexpress, Dr. Max, Notino, Leroy Merlin şi Decathlon.

Piaţa locală de e-commerce a atins anul trecut un nou record, valoarea totală a produselor fizice achiziţionate online situându-se la 7,7 miliarde de euro, în creştere cu 8% faţă de valoarea înregistrată în 2023, potrivit studiului eCommerce Insights 2025 realizat de MerchantPro. Iar pentru anul curent perspectiva este tot de creştere, valoarea pieţei de e-commerce urmând să depăşească 8 miliarde de euro, conform estimărilor.

“În ciuda contextului geopolitic şi socio-economic dificil, piaţa de eCommerce a arătat o rezilienţă ridicată şi o capacitate bună de adaptare, marcând o creştere de 8%, semnificativ superioară creşterii economice (1%), aliniată cu evoluţia retailului total (+8,4% potrivit INS, pentru primele 11 luni din 2024). Creşterea de 8% este confirmată şi de analiza vânzărilor magazinelor online construite şi gestionate pe MerchantPro, platformă SaaS utilizată de peste 2.000 de comercianţi din România.”

Deşi creşterea înregistrată anul trecut de piaţa de e-commerce locală este semnificativă, această este moderată comparativ cu alte ţări din regiune. Polonia conduce piaţa regională (reprezentând 100% în comparaţiile din raport), urmată de Cehia (31,6%), România (25%), Ungaria (10,5%) şi Bulgaria (7%).

Bugetul mediu anual per cumpărător a fost de 857 euro în 2024, potrivit datelor Statista, în creştere uşoară faţă de 2023 (793 euro), dar încă sub nivelurile record din perioada pandemiei (1.092 euro în 2021). Estimările din studiul eCommerce Insights 2025 sugerează că abia în 2029 bugetul mediu va atinge din nou niveluri similare (1.085 euro).

În ceea ce priveşte profilul cumpărătorilor online, anul trecut procentul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani care au utilizat internetul în ultimele 12 luni şi au efectuat achiziţii online de produse sau servicii a atins 72,9%, înregistrând o creştere de 4,8 puncte procentuale comparativ cu anul 2023. Disparităţile între zonele urbane şi rurale se menţin, însă se observă o intensificare a creşterii în mediul rural. În centrele urbane, procentul persoanelor care realizează achiziţii prin intermediul platformelor online a atins nivelul de 77,1%, marcând o creştere de 3,4 puncte procentuale, în timp ce în zonele rurale s-a înregistrat o creştere mai substanţială de 5,9 puncte procentuale, atingând valoarea de 67,3%, conform raportului realizat de MerchantPro.

La nivel geografic, regiunile cu cea mai slabă penetrare a e-commerce-ului rămân Oltenia (38,4%) şi Sud Muntenia (39,5%), iar zona cea mai activă în e-commerce este Bucureşti -Ilfov, cu 64,1%. Celelalte regiuni istorice ale ţării se situează în jurul mediei de 55%.

La capitolul cele mai populare categorii în achiziţiile online, s-a remarcat o schimbare în preferinţele consumatorilor. Mai exact, categoria “frumuseţe şi produse de îngrijire” (beauty) a surclasаt segmentul fashion, fiind acum opţiunea predilectă pentru 64% dintre consumatorii online. Totodată, sectorul farmaceutic (pharma) a depăşit ca popularitate categoria de electronice, care a dominat piaţa în ultimul deceniu.

În topul celor mai vizitate magazine online, emag.ro rămâne lider, urmat de altex.ro şi dedeman.ro, iar  platformele chinezeşti precum Temu şi Aliexpress avansează rapid în preferinţele consumatorilor.

“eCommerce-ul din România continuă să crească, însă într-un peisaj mai complex şi mai competitiv. Consumatorii sunt mai informaţi, îşi doresc oferte personalizate şi experienţe de cumpărare mai rapide şi mai flexibile. Raportul nostru oferă o imagine clară asupra schimbărilor din industrie şi a modului în care comercianţii se pot adapta pentru a avea succes”, a precizat Arthur Rădulescu, CEO, MerchantPro.

Mai multe detalii despre cum va evolua industria de e-commerce în 2025 la ZF eCommerce Summit pe 19 martie 2025. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS