ZF 24

Războiul contra cash-ului. Bancnota de 500 de euro, la un pas de dispariţie

Războiul contra cash-ului. Bancnota de 500 de euro, la...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

18.02.2016, 00:03 12631

Financial Times a cerut abolirea cash-ului. Bloomberg a făcut la fel. Se duce, cel puţin declarativ, un „război“ împotriva banului fizic, iar în el au început să se implice oficiali, academicieni şi instituţii.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat că instituţia pe care o conduce examinează retragerea bancnotei de 500 de euro. Măsura ar descuraja frauda şi activităţile criminale şi nu i-ar pedepsi pe cei care fac economii.

„Oamenii vor continua să economisească cu bancnote de 200 de euro. Hârtia de 500 de euro este văzută din ce în ce mai mult ca un instrument al activităţilor ilegale“, a spus el.

Recent, Comisia Europeană a anunţat o investigaţie asupra rolului bancnotei de 500 de euro în finanţarea activităţilor ilegale.

În SUA, Larry Summers, fost economist-şef al Băncii Mondiale şi secretar al Trezoreriei americane în mandatul lui Bill Clinton, susţine într-o opinie publicată de Washington Post ideea unui acord la nivel internaţional care ar stopa emiterea bancnotelor de 100 de dolari şi că ar trebui interzise hârtiile cu valoare mai mare de 50 de dolari.

Un studiu recent publicat de către Peter Sands, fost director al băncii britanice Standard Chartered şi actual profesor la Harvard Kennedy School, cere guvernelor şi băncilor centrale să ia considerare eliminarea din circulaţie a bancnotelor cu valori mari, scrie Financial Times. Sands con­sideră că scoaterea din circulaţie a acestor bancnote ar putea face mai uşoară detectarea de către guverne a tran­zacţiilor financiare ilicite, precum cele ale organizaţiilor de crimă organizată,  ale grupărilor teroriste sau ale eva­zioniştilor.

Conform studiului fluxurile financiare din afaceri ilicite se ridică la 2.000 de miliarde de dolari. În opinia sa bancnotele cu valori mari joacă un rol crucial în funcţionarea economiei subterane, iar rolul acestora în economia legitimă este unul marginal. Sands cere statelor să ia măsuri pentru combaterea acestui fenomen la următorul summit al G20 din luna septembre care se va desfăşura în China.

Deşi aceste bancnote sunt rare în viaţa de de zi cu zi a oamenilor ele reprezintă o proporţie semnificativă a banilor aflaţi aflaţi în circulaţie. Spre exemplu, 78% dintre dolarii aflaţi în circulaţie sau 1.014 miliarde dolari sunt în bancnote de 100 dolari. 30% din valoarea bancnotelor euro sau 322 de miliarde de euro este reprezentată de bancnote de 500 de euro şi doar 17% din valoarea lirelor sterline în circulaţie este reprezentată de bancnote de 50 de lire.

Până la momentul actual au existat puţine iniţiative de limitare a circulaţiei acestor bancnote. În 2010, Marea Britaniei a interzis băncilor să folosească bancnote de 500 euro, deoarece sunt folosite preponderent de către grupurile de crimă organizată.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24