ZF 24

Războiul energetic al ţărilor baltice: Estonia, Letonia şi Lituania rup legătura cu Rusia şi se alătură reţelei electrice a UE, în timp ce temerile de sabotaj ameninţă stabilitatea regiunii

Războiul energetic al ţărilor baltice: Estonia,...

Autor: Andrei Şerbănescu

07.02.2025, 15:17 126

Duminică, ţările baltice vor întrerupe ultima lor legătură energetică majoră cu Rusia şi vor deveni parte a reţelei electrice a Uniunii Europene, într-un context în care temerile legate de sabotajul cablurilor critice se intensifică, potrivit Financial Times.

Estonia, Letonia şi Lituania vor renunţa la sistemul Brell, care le leagă de Rusia şi Belarus încă din perioada postbelică şi care este controlat aproape în totalitate de Moscova.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin în 2022, nu s-a mai realizat niciun schimb de energie electrică, însă această legătură era esenţială pentru echilibrarea producţiei şi consumului regional.

„Ne integrăm în cea mai mare zonă sincronizată de energie electrică din lume”, a declarat Žygimantas Vaičiūnas, ministrul energiei din Lituania. „Aceasta nu este doar o măsură tehnică, ci şi o acţiune semnificativă din punct de vedere istoric şi simbolic.”

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, va participa alături de liderii ţărilor baltice la marcarea sincronizării cu reţeaua UE prin Polonia, eveniment care va avea loc în capitala Lituaniei, Vilnius.

Sonya Twohig, secretarul general al Asociaţiei Europene a Operatorilor de Sisteme de Transport, a caracterizat acest moment drept o „ocazie importantă” pentru ţările baltice. Numărătoarea inversă pentru „independenţa energetică” a fost afişată pe site-urile operatorilor de transport din regiune, iar deconectarea de la sistemul Brell urmează să se realizeze sâmbătă.

Totuşi, oficialii din ţările baltice sunt conştienţi că sincronizarea nu este lipsită de riscuri, mai ales având în vedere creşterea incidentelor de sabotaj la cablurile şi conductele subacvatice de energie, date şi gaze din Marea Baltică şi Marea Nordului.

În ultimele 18 luni, mai mult de 10 cabluri şi conducte au fost avariate. Oficialii din regiune bănuiesc că sabotajul cablului Estlink 2, care leagă Estonia de Finlanda, ar putea fi legat de eforturile Rusiei de a desincroniza ţările baltice de la reţeaua UE. În urma incidentului, Finlanda a sechestrat o navă din flota rusă de petroliere.

„Scopul nostru este să ne pregătim astfel încât să nu avem probleme cu sistemul electric. Totuşi, nu putem ignora faptul că Rusia ar putea încerca să compromită proiectul de sincronizare”, a spus Vaičiūnas.

Ministrul estonian al climei, Yoko Alender, a menţionat că Estonia a mobilizat soldaţi pentru a asigura funcţionarea conectorilor şi centralelor electrice în timpul procesului de sincronizare.

Conectarea ţărilor baltice la reţeaua UE se va desfăşura la fel cum a avut loc şi integrarea Ucrainei în două săptămâni după invazia rusă, o mişcare considerată de mulţi oficiali UE „miraculoasă”. În schimb, integrarea în reţeaua baltică mai mică a durat mult mai mult, din cauza necesităţii unor investiţii de amploare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Summitul Pietei de Capital