ZF 24

Răzbioul lui Putin lasă economia rusă fără forţă de muncă Kremlinul intenţionează să recruteze 400.000 de soldaţi în 2023 pentru a lupta în Ucraina, în timp ce preşedintele rus se pregăteşte de un război de uzură cu Kievul

Răzbioul lui Putin lasă economia rusă fără forţă...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.03.2023, 12:48 238

Demersul preşedintelui Vladimir Putin de a extinde forţele armate ale Rusiei sporeşte deficitul de forţă de muncă al ţării, în timp ce războiul din Ucraina atrage sute de mii de muncitori din alte sectoare ale economiei către armată, raportează Bloomberg.

Datele Serviciului Federal de Statistică sugerează o creştere netă de aproximativ 400.000 de militari înregistrată în 2022, pe fondul unui şomaj record, estimează Bloomberg Economics, după ce Putin a ordonat chemarea a 300.000 de rezervişti în prima mobilizare parţială a ţării de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Numărul total al celor luaţi în serviciu este posibil să fi depăşit o jumătate de milion, potrivit economistului Bloomberg, Alexander Isakov.

Kremlinul caută acum încă 400.000 de recruţi contractuali în acest an pentru a lupta în Ucraina, în timp ce Putin se pregăteşte pentru o luptă de lungă durată. Preşedintele rus a aprobat un obiectiv de creştere a dimensiunii armatei ruse la 1,5 milioane de militari de la 1,15 milioane, care ar putea dura până în 2026 pentru a fi atins.

De asemenea, sute de mii de ruşi în vârstă de încorporare au fugit din ţară după ce Putin a anunţat mobilizarea în septembrie, sporind un declin demografic sever. Populaţia aptă de muncă s-ar putea reduce cu 6,5% în următorul deceniu. Banca Rusiei a avertizat în decembrie că „mijloacele de extindere a producţiei în economia rusă sunt limitate, în mare măsură de condiţiile de pe piaţa muncii".

Aproximativ o treime din sectoarele economice urmărite de serviciul de statistică au înregistrat o scădere a numărului de angajaţi în 2022, dar recrutările militare au compensat aproape tot impactul negativ asupra numărului total. Mai mult, numărul masiv de recrutări, la care se adaugă exodul ruşilor din ţară, a dus la o scădere a rezervei de forţă de muncă masculină şi la o penurie în multe industrii.

Factorii de decizie politică de la Moscova au subliniat în mod repetat faptul că deficitul tot mai mare de forţă de muncă sabotează economia Rusiei, în timp ce întreprinderile şi sectoarele cheie încearcă să se adapteze la sancţiunile internaţionale impuse în urma războiului. 

Şomajul în Rusia a scăzut la 3,6% în ianuarie, în timp ce salariile reale au crescut în ultimele trei luni ale anului 2022, pe fondul lipsei de personal. Serviciul de statistică urmează să publice cele mai recente date miercuri.

În timp ce şomajul a crescut în medie cu 2,4 puncte procentuale în timpul celor mai recente trei recesiuni din Rusia, cifra şomerilor a atins cel mai scăzut nivel în 2022 şi continuă să scadă, potrivit lui Isakov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO