ZF 24

RCS&RDS a preluat licenţa LTE deţinută de firma fratelui lui Sebastian Ghiţă şi va lansa servicii de date mobile 4G în 25 de oraşe

RCS&RDS a preluat licenţa LTE deţinută de firma...

Autor: Adrian Seceleanu

20.08.2015, 17:37 8649

Compania de cablu RCS&RDS, aflată de un an şi jumătate în expansiune puternică pe segmentul de telefonie mobilă, va lansa servicii de comunicaţii mobile 4G în 25 de oraşe, după ce a ajuns la un acord de a "prelua" licenţa 4G în banda de 2600 MHz a 2K Telecom, firmă deţinută de fratele deputatului Sebastian Ghiţă, conform unui anunţ al companiei.

Adăugând serviciile de date 4G în portofoliu, RCS&RDS reduce din nou din decalajul pe care îl are faţă de liderii pieţei mobile, Orange, Vodafone şi Telekom – care au reţele extinse în această tehnologie. Mutarea este semnificativă în condiţiile în care serviciile de date mobile încep să devină criteriul principal în selectarea furnizorului de comunicaţii.

“Noua licenţă a companiei în bandă de 2600 Mhz (TDD) a fost dobândită în urmă unui proces de cesiune dintre 2K Telecom şi RCS & RDS, cu acordul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicăţii (ANCOM)”, conform datelor comunicate de RCS&RDS, care nu a oferit detalii financiare privind acest acord. 2K Telecom a câştigat această licenţă în anul 2012, la cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria recentă, care a adus statului încasări de aproape 700 mil. euro.

“Începând de astăzi, 20 august 2015, RCS & RDS este posesorul unei licenţei 4G în bandă de 2600 Mhz (TDD) şi va oferi clienţilor săi noi şi existenţi, fără costuri suplimentare şi la orice tip de abonament, servicii de date 4G în 25 de oraşe din ţara, până la finalul anului 2015. Tehnologia 4G le va aduce utilizatorilor Digi Mobil viteze de transfer de până la 150 Mbps. În prima etapă a proiectului, până la finalul lunii septembrie, clienţii Digi Mobil din 12 oraşe vor beneficia de avantajele tehnologiei 4G: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Oradea, Craiova, Constanţa, Iaşi, Arad, Sibiu, Piteşti şi Ploieşti, urmând că până la finalul anului să îşi extindă aria de acoperire în Galaţi, Brăila, Baia Mare, Târgu Mureş, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Reşiţa, Slatina, Hunedoara, Vaslui, Alexandria. În acelaşi timp, compania va continua să îşi dezvolte reţeaua de comunicaţii mobile pentru a avea acoperire 3 G şi 4G la nivel naţional.”

„Noua licenţă în bandă de 2600 Mhz ne va permite să dezvoltăm în continuare reţeaua de comunicaţii mobile, astfel încât să le oferim clienţilor noştri o mai bună acoperire, viteze mai mari de transfer pentru traficul de date de care beneficiază la orice tip de abonament, la aceleaşi preţuri” a declarat Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS. 

Tehnologia 4G va fi disponibilă în pacheţele Digi Mobil începând cu sfârşitul lunii septembrie când compania va introduce în oferta sa comercială şi terminale compatibile  4G (LTE TDD în banda 38 LTE TD 2600). “Clienţii Digi Mobil vor putea naviga mai rapid pe internet, vor putea descărcă aplicaţii, muzică, iar streaming-ul video sau încărcarea fişierelor de mari dimensiuni se vor realiză într-un într-un mod mult mai rapid”.