ZF 24

RCS&RDS atacă violent ANCOM: are o politică "neadecvată realităţilor pieţei" de telefonie mobilă

RCS&RDS atacă violent ANCOM: are o politică...

Autor: Adrian Seceleanu

28.04.2015, 12:34 5349

Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al companiei de cablu RCS&RDS - unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, a acuzat Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) că are o strategie “neadecvată” în ceea ce priveşte tarifele de interconectare din telefonia mobilă în raport cu alte ţări din Uniunea Europeană, care nu răspunde evoluţiilor pieţei locale.

“În timp ce alte ţări - aşa cum este Franţa - urmăresc o nouă etapă de scădere a tarifelor de interconectare,  România nu are niciun calendar în faţă. ANCOM spune că doar în 2016 va face paşi în această direcţie, (…) este neadcvată realităţilor pieţei şi modului cum se duce consumul de servicii de mobile de pe piaţă”, a declarat Valentin Popoviciu, unul dintre managerii cheie ai companiei de cablu în cadrul conferinţei “Ziua comunicaţiilor”.

Popoviciu a atacat şi faptul că ANCOM - instituţie condusă de şase ani de zile de Cătălin Marinescu - a redus tarifele de interconectare la nivelul actual de aproape un eurocent pe minut cu o “întârziere” de un an şi jumătate faţă de alte pieţe.

ANCOM a impus anul trecut reducerea tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili de la 3,07 eurocenţi pe minut la 0,96 eurocenţi pe minut. Tariful de interconectare este cel aplicat pentru convorbirile dintr-o reţea în alta, care practic face ca telefoanele date în altă reţea să fie mai scumpe decât cele către numere de telefon din propria reţea. Odată cu această reducere, costul operatorilor pentru a le oferi clienţilor, de exemplu, 200 de minute de apeluri în orice reţea a devenit de aproape opt ori mai mic decât în anul 2006: doar 1,9 euro, faţă de 14 euro. Faţă de septembrie 2012, costul operatorilor a devenit cu aproape 70% mai mic.

Reprezentantul RCS&RDS, companie care şi-a relansat anul trecut serviciile de telefonie mobilă, a insistat şi asupra faptului că în ţări ca Ungaria tariful de interconectare din telefonia mobilă este deja la jumătate faţă de România.

“Noi considerăm că trebuie făcute lucruri din punct de vedere al reglementării”, a punctat Popoviciu.

“Plecând de la serviciile fixe noi am ajuns şi la serviciile de telefonie mobilă, unde ne-am întâlnit cu o serie de bariere, pe care încă le vedem pe piaţă. Suntem unul dintre puţinii jucători de comunicaţii fixe care au avut curaj să intre pe servicii mobile. Piaţa de servicii mobile nu a fost o piaţă la fel de competitivă precum cea a serviciilor fixe”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO