ZF 24

RCS&RDS cere acces liber la banda de 900 MHz, ca sa poata oferi net mobil ieftin

RCS&RDS cere acces liber la banda de 900 MHz, ca sa poata oferi net mobil ieftin
24.02.2010, 19:08 438

Orange, Vodafone si Cosmote - cei mai mari operatori detelefonie mobila din Romania, sunt avantajati de deciziaautoritatii de reglementare de a deschide pentru servicii 3G bandade 900 MHz, pentru ca astfel isi pot imbunatati reteaua la costurimai mici, afirma reprezentantii grupului local telecomRCS&RDS.

"Deschiderea spectrului de 900 MHz pentru tehnologia de tip3G/UMTS poate aduce beneficii doar atata timp cat se pastreaza unmediu concurential, echilibrat si corect. In caz contrar,operatorii care beneficiaza de noul spectru vor fi in mod certavantajati in ceea ce priveste implementarea retelei si a noilorservicii", au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentantiiRCS&RDS.

"RCS & RDS a solicitat ANCOM sa i se ofere in modcompensatoriu dreptul de operare in banda de 900 MHz, prinrealocarea spectrului de 900MHz, concomitent cu liberalizareautilizarii acestui spectru. In acelasi timp, RCS & RDS asolicitat si alte masuri compensatorii, dintre care mentionamreducerea tarifelor de interconectare ale retelelor mobile, masuraimediata si directa care ar aduce beneficii certe consumatorilor",au spus oficialii companiei controlate de Zoltan Teszari, care auadus ca argument in favoarea cererilor un citat din Directivaeuropeana pe baza careia arbitrul telecom local a emis deciziaprivind banda de 900 MHz.

"Liberalizarea utilizarii benzii de 900 MHz ar putea generadenaturari ale concurentei. In special, anumiti operatori carora nuli s-a atribuit nicio frecventa in banda de 900 MHz ar putea fidezavantajati in materie de costuri si eficienta fata de operatoriicare vor avea posibilitatea de a furniza servicii 3G in aceastabanda. (...) statele membre pot modifica si/sau revizui drepturilede utilizare a spectrului de frecvente si dispun, prin urmare, deinstrumentele necesare pentru a solutiona eventualele denaturari,daca se impune acest lucru", potrivit Directivei Europene 114 din2009, citate de oficialii RCS&RDS.

Arbitrul telecom va realiza o analiza de impact care ar puteaduce la acordarea de compensatii RCS&RDS, a anuntat martiCatalin Marinescu, care a estimat ca rezultatul studiului va fianuntat pana la finele anului.

Cu 65% mai putine antene

Orange, Vodafone si Cosmote, cei mai mari operatori de telefoniemobila de pe piata locala, vor putea intra cu servicii de internetin orasele mici si mediul rural cu costuri mai mici pentruinfrastructura, dupa ce arbitrul telecom a decis marti caoperatorii mentionati pot folosi pentru 3G benzile de 900 si 1.800MHz.

"Decizia va avea ca efect o mai buna penetrare a serviciilor 3Gin randul utilizatorilor, cu impact asupra concurentei si,implicit, a tarifelor practicate", a declarat Catalin Marinescu,presedintele arbitrului telecom.

Pana in prezent retelele 3G ale celor trei companii s-auconcentrat pe orasele mari si sosele din cauza costurilor mari pecare le-ar fi presupus acoperirea mediului rural.

Dragos Chivu, seful diviziei locale a producatorului deechipamente telecom Nokia Siemens Networks, declara pentru ZF caavantajele operatorilor sunt semnificative.

"Aria de acoperire a unui site (antene - n. red.) UMTS 900 MHzeste in medie de 2,8 ori mai mare decat a unui site UMTS in bandade 2,1 GHz. Asadar, sunt necesare cu 65% mai putine site-uri pentruo acoperire nationala. Impactul lansarii acestor servicii va fiunul deloc de neglijat pentru Romania: in mediul urban,utilizatorii vor percepe o imbunatatire semnificativa a vitezeitransferului de date in interiorul cladirilor, iar in mediul ruraldevine astfel fezabila economic acoperirea cu servicii de date demare viteza".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO