ZF 24

RCS&RDS: Guvernul sa fie atent cum inchide emisiile TV analogice, pentru ca televizorul e principala metoda de informare a romanilor

30.03.2010, 13:47 104

Renuntarea la emisiile TV in format analogic, care le permitutilizatorilor sa receptioneze gratuit cu o simpla antenaprogramele TV ale posturilor publice si ale principalelor posturicomerciale din Romania ar trebui sa fie facuta cu precautie avandin vedere veniturile mici ale utilizatorilor si faptul catelevizorul este principala metoda de informare atat pe piatalocala cat si in regiune.

Declaratia a fost facuta de Valentin Popoviciu, director dedezvoltare al RCS&RDS - cel mai mare furnizor de servicii TVdin Romania, la un seminar organizat de autoritatea de reglementarein comunicatii.

"Principala metoda de informare a oamenilor in Romania sunttelevizoarele, dintre care o buna parte receptioneaza emisiuni TVin format analogic. Trecerea la televiziunea digitala ar putearidica o serie de probleme. Una dintre ele este ca rearanjareaspectrului ne-ar putea duce in situatia de a difuza un numar maimic de canale in conditiile in care avem un numar mare de posturipe care sunt obligati sa le distribuim. Va trebuie astfel sareducem din posturile TV si astfel informarea utilizatorilor ar fiafectata. Ce le vom mai oferi atunci clientilor cu venituri maimici?", a spus Popoviciu. El a adaugat ca si aspectele economicesunt o potentiala problema.

"In Romania avem o situatie speciala pentru ca de regula intr-ogospodarie sunt 2-3 televizoare. Deci cand se discuta trecerea ladigital trebuie sa ia in considerarae ca nu este un abonament pefamilie ci mai multe abonamente pe familie. Cand se va trece ladigital va trebui cate un receptor si cate un abonament la fiecaretelevizor, nu ca acum cand cu un singur abonament la cablu analogicse pot urmari posturi diferite si la trei sau patru televizoare", aspus Popoviciu. "Trebuie sa tinem cont de si de diferenta devenituri dintre utilizatorii din Romania si regiune fata deOccident. Trebuie sa se ia in calcul ce costuri vor avea desuportat utilizatorii din cauza trecerii la televiziuneadigitala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO