ZF 24

RCS&RDS: Noi vindem de trei ani abonamente fără perioadă minimă contractuală, dar numai cu o taxă de activare de 50 de lei

RCS&RDS: Noi vindem de trei ani abonamente fără...

Autor: Adrian Seceleanu

22.01.2014, 14:38 24633

Compania românească RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, vinde de trei ani de zile abonamente la serviciul de telefonie mobilă care nu au o perioadă minimă contractuală - pe lângă cele clasice cu termen de unul sau doi ani - însă clienţii trebuie să achite o taxă de activare a serviciului de comunicaţii în valoare de 50 de lei, au precizat pentru ZF reprezentanţii companiei.

“Se poate face contract pe perioada nedeterminată pentru Digi Mobil cu achitarea unei taxe de activare a serviciului de 50 lei. Aceasta modalitate de contractare este disponibilă de 3 ani”, au precizat reprezentanţii companiei, care avea la jumătatea anului trecut peste un milion de utilizatori pentru serviciul de telefonie mobilă.

Reprezentanţii RCS&RDS au făcut aceste precizări în contextul în care ZF a scris în această săptămână că unul dintre giganţii de pe piaţa locală de comunicaţii mobile - Cosmote, a făcut un pas neobişnuit pentru jucătorii de această talie, lansând la finele lunii decembrie un abonament prin care nu îi mai forţează pe clienţi să îşi asume o perioadă minimă contractuală. Spre deosebire de RCS&RDS, clienţii Cosmote care aleg această ofertă “fără obligaţii” pe unul sau doi ani nu trebuie să achite o taxă de activare. Precizările au fost făcute de RCS&RDS la solicitarea ZF, după ce un cititor a semnalat redacţiei că operatorul de cablu le oferă utilizatorilor o asemenea posibilitate.

RCS&RDS nu menţionează pe pagina web lângă ofertele comerciale pentru diferitele tipuri de servicii şi abonamente că utilizatorii pot încheia contracte pe o perioadă nedeterminată cu plata unei taxe, informaţia practic “ascunsă” în contracte şi anexe.

Potrivit datelor de pe pagina web a RCS&RDS, taxele de activare şi instalare a diferitelor servicii ale companiei variază între 50 şi 100 de lei.

Cosmote a lansat pe data de 9 decembrie a anului trecut „oferta fără obligativitate contractuală“, prin care clienţii pot contracta unul dintre cele patru abonamente din gama „Free“ fără a se obliga la o perioadă minimă în care să plătească o sumă fixă lunară de unu sau doi ani - premieră pentru piaţa locală.

„Clientul poate renunţa în orice moment la abonamentul fără obligativitate contractuală. În acest sens, utilizatorul va depune o cerere de reziliere în orice magazin Cosmote, aceasta urmând să fie procesată în termen de cel mult 30 de zile  de la data înregistrării ei“, au precizat pentru ZF reprezentanţii Cosmote.

Cu excepţia RCS&RDS, care solicită însă o taxă de activare de 50 de lei care face opţiunea puţin atractivă, niciun operator de pe piaţa locală de telefonie mobilă nu are în ofertă un abonament care să aibă o perioadă minimă obligatorie a contractului mai mică de 12 luni - clienţilor nemulţumiţi de această propunere rămânându-le doar alternativa cartelelor preplăite, care au însă inconvenientul de a veni la pachet nu doar cu libertate, ci şi, în general, cu o dificultate mai mare în a accesa serviciile de relaţii cu clienţii şi de suport, şi cu o ofertă comercială nu la fel de extinsă.

La jumătatea anului trecut pe piaţă existau 6,3 milioane de abonamente contractate de persoane fizice şi 3 milioane de abonamente cumpărate de firme. Pe de altă parte, pe piaţă erau şi peste 13 milioane de cartele preplătite de telefonie mobilă. Anual, românii cheltuie circa 2 mld. euro pe telefonia mobilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO