ZF 24

Reacţia timişorenilor de la 123FormBuilder după dezactivarea formularului dedicat declaraţiei pe propria răspundere în perioada stării de urgenţă: Din păcate digitalizarea în România înseamnă să semnezi de mână un formular şi să îi faci poză cu telefonul. Nu colectam datele personale ale utilizatorilor

Florin Cornianu, CEO-ul companiei 123FormBuilder

Florin Cornianu, CEO-ul companiei 123FormBuilder

Autor: Ioana Niţă

31.03.2020, 21:02 596

Compania timişoreană 123FormBuilder, care a dezvoltat o platformă ce permite crearea de formulare şi chestionare online utilizată pe mai multe pieţe internaţionale, în special în SUA, a realizat la scurt timp după anunţarea măsurilor privind limitarea deplasărilor cetăţenilor din România pe perioada stării de urgenţă, un formular online pentru simplificarea completării declaraţiei pe propria răspundere necesară la fiecare ieşire din casă. Formularul aferent a fost însă dezactivat rapid, după ce compania locală BitDefender, unul dintre cei mai mari producători de soluţii de securitate IT din lume, a susţinut că datele personale completate pe astfel de site-uri ar putea fi colectate şi folosite apoi în scopuri comerciale sau de fraudă.

“În România, instituţiile locale, dar şi o companie de antivirus (Bitdefender - n. red.), s-au grăbit să critice digitalizarea completă a formularelor pe proprie răspundere şi au permis doar anumitor site-uri să publice un PDF cu zero elemente de identitate, în condiţiile în care declaraţia este frecvent scrisă de mână, cu informaţii nestandardizate, unele persoane trecând doar primele cuvinte din motivele deplasării, altele scriind ilizibil”, susţin reprezentanţii 123FormBuilder.

În alte ţări din lume, precum Coreea de Sud, Singapore, SUA, Marea Britanie, Elveţia, Canada, Australia ş.a., tehnologia 123Formbuilder este folosită încă de la declanşarea epidemiei cu noul tip de coronavirus de către organizaţii medicale şi instituţii comunitare pentru automatizarea formularelor de colectare de date care permit ajutorarea, măsurarea, testarea şi informarea comunităţilor afectate de pandemie.

“Am dorit să ne aducem contribuţia în această perioadă dificilă, oferind o modalitate uşoară de generare a declaraţiei pe proprie răspundere. Am făcut ce ştim noi mai bine: un formular. Acest formular era gratuit şi îţi dădea voie să-ţi introduci datele, să semnezi direct de pe telefon/calculator, după care îţi genera şi trimitea pe email celebra Declaraţie, completată şi semnată. Totul în câteva secunde”, a scris într-o postare pe pagina personală de Facebook, Florin Cornianu, CEO-ul 123FormBuilder. El a adăugat că datele personale utilizate erau solicitate în conformitate cu regulamentul privind protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) şi erau şterse de pe serverele companiei.

“Cu toate acestea, buna noastră credinţă a devenit un motiv de polemică şi, cu părere de rău, considerăm că riscurile pentru compania noastră sunt mai mari decât impactul pozitiv pe care îl putem avea. Am fost puşi pe acelaşi nivel cu hoţii de identitate şi riscam să fim blocaţi de programe antivirus.”

Săptămâna trecută, Bitdefender a clasificat drept tentative de înşelăciune informatică (phishing) şase pagini de internet neoficiale care permiteau descărcarea sau completarea acestor documente, inclusiv cea realizată de 123FormBuilder.

„Cum aceste formulare tip au devenit disponibile şi pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informaţii să fie colectate de către persoane neautorizate şi eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conţin şi intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci şi perioada în care acasă nu se află nimeni”, a spus atunci Liviu Arsene, specialist în securitate informatică în cadrul Bitdefender.

După anunţul Bitdefender, 123FormBuilder a decis să dezactiveze formularul online pentru declaraţia pe propra răspundere.

“Din păcate, în anul 2020, digitizarea unui formular acceptată în România înseamnă să completăm un PDF, să-l printăm, să-l semnăm de mână şi apoi să facem o poză pe care o vom arăta de pe telefon. În consecinţă, am decis să dezactivăm formularul şi să vă încurajăm să folosiţi modelul oficial de declaraţie. Noi ne întoarcem la afacerea noastră”, a conchis CEO-ul 123FormBuilder în postarea sa de pe Facebook.

La mijlocul lunii martie, 123FormBuilder a publicat trei modele gratuite de formulare în engleză. Acestea conţin “întrebări şi câmpuri relevante pentru lupta împotriva covid-19, pentru folosul oricăror organizaţii, nu doar cele din prima linie”, conform reprezentanţilor companiei. “Modelele sunt în engleză întrucât formulare similare au fost utilizate în afara României, în Singapore, Coreea de Sud, SUA sau Australia. Spre exemplu, companii sau echipe sportive au digitalizat declaraţii pe proprie răspundere ale angajaţilor sau sportivilor care s-au întors la muncă.”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO