ZF 24

Reacţia Vodafone la refuzul ANCOM de a reglementa accesul la reţelele fixe: Arbitrul telecom încă mai are timp să ia decizia “corectă”

Ravinder Takkar, CEO al Vodafone Romania

Ravinder Takkar, CEO al Vodafone Romania

Autor: Adrian Seceleanu

13.11.2015, 17:36 991

Vodafone, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, a criticat - pe un ton rezervat de această dată -  decizia autorităţii de reglementare de a respinge solicitările de a emite reglementări prin care să oblige marii proprietari de reţele de net fix să îşi deschidă reţelele către rivali.

“Am luat notă de decizia ANCOM şi considerăm cu tărie că există loc semnificativ pentru îmbunătăţiri. Credem că încă mai este timp că ANCOM să ia decizia corectă şi să asigure un nivel crescut de competitivitate, ce va aduce doar beneficii utilizatorilor români şi va sprijini promisiunea României de a îşi îndeplini angajamentele luate în cadrul Agendei Digitale”, potrivit unui punct de vedere transmis de reprezentanţii companiei la o zi după ce ANCOM şi-a anunţat decizia. “Urmând paşii procedurali, vom urmări în mod activ acest subiect şi în următoarele etape ale procesului, la nivel european”, au conchis reprezentanţii Vodafone.

ANCOM a anunţat joi că a decis să respingă solicitarea celor doi giganţi din telefonia mobilă de a emite o decizie prin care să oblige (în principal) compania de cablu RCS&RDS să le permită competitorilor să ofere internet fix prin reţeaua sa. Deşi RCS&RDS are 45% din abonaţii la net fix din România, competiţia cu Telekom, UPC, AKTA şi alte sute de jucători mai mici este atât de puternică încât o reglementare care să le permită Orange şi Vodafone să ofere net fix prin reţeaua altor companii nu ar fi necesară, au hotărât reprezentanţii ANCOM: „Reglementarea nu mai este necesară“. Analiza pe care se fundamentează decizia a fost una „laborioasă”, au insistat reprezentanţii autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

La începutul săptămânii Ravinder Takkar, CEO al Vodafone, atacase în termeni mai duri intenţia (pe atunci) a ANCOM de a amâna cu cel puţin trei ani emiterea unei decizii prin care RCS&RDS şi alţi mari proprietari de reţele de net fix să-şi deschidă infrastructura va bloca concurenţa pe acest segment de piaţă şi va consolida poziţia „deja dominantă“ a operatorilor existenţi. „În cazul operatorilor mari provocarea este că, dacă ne uităm pe datele din ultimii cinci ani de zile, observăm că aceştia au continuat să-şi majoreze cota de piaţă. Având în vedere această situaţie, recomandările ANCOM sunt cu atât mai periculoase pentru că ele nu doar opresc intrarea unor noi jucători pe piaţă şi nu încurajează competiţia, ci le vor permite jucătorilor cu o poziţie dominantă să îşi consolideze chiar şi mai mult poziţia. La un moment dat se va ajunge în situaţia în care va din ce în ce mai dificil să «spargi» acea structură pentru a stimula competiţia”, afirma Takkar. El a susţinut şi că abordarea ANCOM nu va ajuta România să-şi atingă ţintele asumate în faţa UE privind accesul la internet fix până în anul 2020.

Orange, liderul pieţei locale de comunicaţii mobile, a criticat pe de altă parte, joi, în termeni duri decizia autorităţii de reglementare. “Considerăm ca decizia ANCOM, de a-şi « lua concediu » într-un moment în care piaţa are nevoie mai mult ca oricând de reglementare, este greşită. Ea va avea consecinţe negative asupra utilizatorilor, care astfel nu vor avea posibilitatea să aleaga dintr-un număr suficient de mare de oferte şi să beneficieze de o competiţie reală pe piaţa de internet fix”.

Reprezentanţii Orange au susţinut şi că prin această decizie ANCOM favorizează compania de cablu RCS&RDS, care are o cotă de aproape 50% din piaţa de internet fix.

“Decizia ANCOM împiedică o competiţie reală între toţi jucătorii prin menţinerea barierelor de intrare pe piaţa de internet fix, în beneficiul operatorului dominant pe aceasta piaţă. Deschiderea pieţei de internet fix este esenţială în contextul evoluţiei către servicii convergente, astfel încât să existe o competiţie corectă între toţi jucătorii din piaţă şi să stimuleze investiţiile tuturor acestor operatori în beneficiul utilizatorilor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO