ZF 24

Recolta de grâu va fi peste medie, dar agricultorii nu au niciun control al preţului

Recolta de grâu va fi peste medie, dar agricultorii nu...

Autor: Gabriel Razi

17.04.2014, 00:05 749

Recolta de grâu va depăşi media de 6,2 milioane de tone a ultimilor cinci ani şi se va opri la 6,5-7 milioane de tone în funcţie de condiţiile meteo din ur­mă­­toarele trei luni, dar fermierii nu vor avea niciun control asupra preţu­rilor pentru că marfa din România va fi eclip­sată la export de cantităţile de şapte ori mai mari din Rusia şi Ucraina.

„Anul trecut diferenţa dintre preţul grâului şi cel al porumbului a fost foarte mare pentru că în China producţia a fost slabă la grâu şi au importat foarte mult. Anul acesta producţia nu va fi slabă în China, deci dispare această nevoie şi va afecta preţul grâului“, a spus Mihai Csabai, manager trading division al RodBun Grup, la evenimentul ZF Agribusiness.

Dacă riscurile meteo nu mai sunt un element de risc important pentru recolta de grâu, situaţia regională externă va influenţa semnificativ piaţa românească a grâului.

România va juca la Marea Neagră cu 3,3 milioane de tone de grâu la export în sezonul 2014/2015 de şapte ori mai puţin decât cantităţile ce vor fi puse în piaţă de Rusia şi Ucraina.

Situaţia economică din Ucraina se înrăutăţeşte odată cu creşterea tensiunilor politice şi militare faţă de Rusia iar traderii vorbesc despre faptul că fermierii din Ucraina se confruntă cu probleme financiare şi că vor fi în căutare de lichidităţi încă din primele zile ale noului sezon co­mercial.

„Ne va fi foarte greu, mai ales în lumina prognozelor. Culturile arată excepţional, mai e nevoie de nişte ploaie şi să nu se ascută relaţiile ruso-ucrainene. Încercăm să creştem va­loarea materiei prime pe care o producem“, a spus la evenimentul ZF Nicolae Sofone, preşedintele Coopera­tivei Agricole Dobrogea Sud, care gestionează 24.000 de hectare.

Grâul românesc este conectat la piaţa de la Marea Neagră pentru că piaţa este alimentată cu lichidităţi de către exportatori, care îşi calibrează ofertele astfel încât să fie competitivi pe pieţele de destinaţie pe care marfa românească concurează în mare parte cu cea din spaţiul ex-sovietic.


Strategia fermierilor de a-şi achiziţiona îngrăşăminte, pesticide şi seminţe cu plata la fiecare nouă recoltă îi forţează pe aceştia să vândă o parte din marfă în perioada iulie-august astfel încât să îşi achite facturile către furnizori. Poziţia coincide cu cea a altor pieţe de la Marea Neagră, ceea ce înseamnă competiţie crescută într-un interval redus de timp.

În actualul sezon comercial expor­ta­torii au livrat 86% din disponibilul de grâu pentru export în prima jumătate a sezonului, în timp ce Franţa a dozat livrările în mod egal între toamnă şi primăvară.

Grâul are în acest sezon o rată de export (export/producţie) de 57%, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar la nivel cantitativ România este al treilea exportator de grâu din UE după Franţa şi Germania. Producţia românească de grâu este a cincea între cele 28 de economii ale Uniunii.

Daniel Constantin, ministrul agri­culturii, a anunţat la conferinţa ZF Agri­business că pachetul financiar de 8 mi­liarde de euro pentru investiţii în ferme din perioada 2014-2020 se va concentra pe transformarea materiilor prime din agricultură în produse procesate pentru a diminua depen­denţa exporturilor de mărfurile brute. Fermierii urmează să fie stimulaţi financiar să îşi transforme cerealele furajere în nutreţuri pentru animale sau să direcţioneze fonduri către unităţi de procesare a ali­mentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO