ZF 24

Recolta de struguri, estimată la plus 50% faţă de 2012

Recolta de struguri, estimată la plus 50% faţă de 2012

Producţia de struguri a fost ajutată de condiţiile meteo favorabile

Autor: Ioana David

25.08.2013, 21:46 1787

În cramele româneşti se va produce în acest an cu aproximativ 50% mai mult vin comparativ cu 2012, adică 5,5 milioane de hectolitri (550 mil. litri) , pe fondul unor condiţii meteorologice favorabile, arată o estimare a ZF pe baza datelor jucătorilor din această industrie. La o medie de un euro litrul la preţ de producător, producţia valorează circa jumătate de miliarde de euro.

„Anul acesta vom avea o producţie bună. Avem cantitate pentru că a plouat, dar avem şi o acumulare bună de zaharuri în struguri“, a spus Ovidiu Gheor­ghe, directorul general al Pa­tro­natului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Cu acest nivel, Ro­mânia îşi va păstra poziţia a 11 în topul celor mai mari producători mon­diali de vin ocupată anul trecut, însă este departe de recordul de 6,7mil. hectolitri înregistrat în 2009. Şi în alte state din Europa, producţia va fi în creştere anul acesta. Franţa, spre exemplu, cel mai mare producător de vin din lume, ar putea avea o producţie de 45,8 mil. hectolitri, în creştere cu 11% comparativ cu 2012, însă sub aşteptările iniţiale, potrivit Bloomberg.

Ovidiu Gheorghe a spus că datele privind producţia din acest an vor fi făcute făcute publice de PNVV în perioada următoare.

Producţia din anul precedent a fost slabă, fiind afectată de secetă, de îngheţul târziu şi de grindina care a lovit majoritatea podgoriilor.

Dintre producători, Mur­fat­l­ar aşteaptă o producţie cu 30% mai mare, Cotnari estimează un record, Carl Reh Wi­ne­ry aşteaptă un plus între 40 şi 120%, iar Agricola Ştirbey de 10-20%.
 

Pentru tot ce înseamnă vin vizitaţi www.unvinpezi.ro

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

AFACERI DE LA ZERO