ZF 24

Recolta record de grâu românesc este reconfirmată de americani la 7,6 milioane de tone, maximul ultimilor zece ani

Recolta record de grâu românesc este reconfirmată de...

Autor: Gabriel Razi

13.06.2014, 00:04 313
Fermierii români vor recolta 7,6 milioane de tone de grâu în mai puţin de o lună, cu 4% mai mult decât sezonul trecut şi un record al ultimului deceniu, arată instituţia americană USDA într-un raport dat publicităţii marţi-seară.

Prognoza americanilor este mai prudentă decât cele 8,3 milioane de tone estimate în luna mai de traderul Toepfer. Atât casa de comerţ, cât şi instituţia americană estimează o creş­tere de recoltă de până la 5% faţă de sezo­nul 2013/2014. Datele vin să con­firme producţia record de grâu, pe care o aşteaptă fermierii de pe piaţa locală.

Prognoza Toepfer a stârnit reacţii aprin­se în piaţa agricolă locală, dar ministrul agriculturii Daniel Constantin a refuzat până acum să facă comentarii asu­pra producţiei sau să facă publice prognozele oficiale.

„Estimările pentru producţia de grâu a Uniunii Europene au fost majorate cu 1,4 mlioane de tone (faţă de luna mai - n.red.) având în vedere că ploile din primăvară au susţinut creşteri de productivitate în Franţa, Germania, Polonia, România şi Bulgaria“, notează pe prima pagină raportul USDA, document după care se ghidează întreg agrobusinessul mondial.

USDA este o instituţie americană de stat similară unui minister al agri­culturii, iar raportul său lunar influ­enţează jocurile pe piaţa materiilor prime agricole de la Chicago până la Hong-Kong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO