ZF 24

Rectificare negativă record în bugetul Capitalei: minus 648 de milioane de lei, dintr-un condei

Primarul capitalei, Sorin Oprescu

Primarul capitalei, Sorin Oprescu

Autor: Iulian Anghel, Roxana Alexe

18.12.2013, 21:00 2285

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a avut ieri pe ordinea de zi un proiect de rectificare a bugetului Capitalei cu 648 milioane de lei (145,6 mil. euro). Este un record de rectificare cauzat de nerealizarea veniturilor şi înseamnă 14% din bugetul general al Municipiului Bucureşti sau 17% din bugetul propriu al Capitalei.

A devenit o cutumă ca, la finele anului, CGMB să facă rectificări importante pe minus, dar niciodată tăierile nu au fost atât de abrupte – rectificarea de sfârşit de an a însemnat în 2011 207 mil. lei, iar în 2012 178 mil. lei, faţă de 648 mil. lei în acest an. „Astăzi suntem obligaţi ca, la sfârşitul anului 2013, să tăiem nu mai puţin de 648 mil. lei, adică peste 147 mil. euro (145,6 - n. red.), din cauza politicii dezastruoase de umflare a veniturilor, care-i permitea primarului general să facă la începutul anului cheltuielile care-l interesau, pentru ca apoi, în decembrie, constatând că nu s-au realizat veniturile, să oblige Consiliul General la o rectificare bugetară în minus“, a declarat ieri Mircea Raicu, consilier PDL.

Potrivit lui Raicu, rectificările în minus înseamnă de fapt tăieri ale bugetului, mai ales în zona investiţiilor şi a serviciilor publice, respectiv furnizarea de căldură şi transport.

În fiecare an CGMB şi-a supraevaluat veniturile ajungând ca, prin rectificări succesive, să-şi reducă estimările iniţiale de venituri chiar şi cu peste 20%. Majoritatea veniturilor Bucureştiului provin din impozitul pe veniturile salariale.

Bugetul general al municipiului a fost votat în primăvară în sumă de 4,49 mld. lei la venituri şi 4,52 mld. lei la cheltuieli. Bugetul local de venituri şi cheltuieli a fost votat în sumă de 3,7 mld. lei.

„Din cauza subfinanţării, a falimentului RATB, autobuzele circulă în sezonul rece fără să fie dotate cu cauciucuri de iarnă“, a susţinut ieri Raicu, precizând că regia de transport public închide anul cu datorii de peste 67 mil. lei.

De asemenea, a mai spus consilierul PDL, regia de termoficare RADET va închide anul 2013 cu datorii care au depăşit 550 mil. euro. Din ce cheltuieli aprobate la începutul anului taie Bucureştiul pentru a se încadra în venituri?

Mircea Raicu a precizat că rectificările negative vor fi făcute din bugetele instituţiilor de cultură, ale instituţiilor de asistenţă socială, ale spitalelor bucureştene şi, „cel mai grav exemplu, de la administraţia câinilor fără stăpân, unde bugetul este diminuat cu peste 50 la sută, respectiv peste 9,5 mil. lei“.

Consilierul PDL l-a acuzat pe primarul general al Capitalei că a refuzat să pună la dispoziţie agenţiilor de rating informaţiile solicitate pentru stabilirea ratingului oraşului, urmare fiind faptul că acestea au retrogradat Bucu­reştiul de la ratingul BBĂ la BB, „din cauza incertitudinilor privind răscumpărarea obligaţiilor de 550 mil. euro cu maturitate în 2015“.

 

Creşte preţul gigacaloriei pentru firme

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală va creşte de la 252,17 lei la 329,30 lei fără TVA, pentru cei alimentaţi din centralele RADET, şi de la 212,95 de lei la 296,49 de lei, pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, potrivit unui proiect aprobat ieri în CGMB.

Aceste tarife ar fi trebuit să fie recalculate în luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti, în perioada februarie - iulie 2013, în valoare de 10.505.928 lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )“, potrivit raportului de specialitate aferent proiectului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO