ZF 24

Reducerea CAS cu 6% ar diminua incasarile bugetare cu peste un mld. euro

26.03.2007, 13:55 20

Reducerea contributiilor de asigurari sociale cu sase puncte procentuale, anuntata de premierul Tariceanu, ar echivala cu o suma neincasata la bugetul de stat de aproximativ 4 - 5 miliarde de lei, bani care se vor regasi in proportii diferite in majorari ale veniturilor populatiei, scrie Mediafax.

Suma ramasa la dispozitia salariatilor ar reprezenta echivalentul a aproape 1,5 miliarde euro, adica peste 1% din PIB prognozat pentru 2008.

Avand ca baza de calcul incasarile din contributii de asigurari sociale de anul trecut, cele sase puncte procentuale ar reprezenta aproximativ 4,1 miliarde lei. Executia bugetara pe 2006 indica un nivel al contributiilor de asigurari de 33 miliarde lei, respectiv 9,8% din PIB.

Baza de calcul ar urma sa creasca in 2007 cu aproape 16,7%, nivel indicat de Comisia Nationala de Prognoza pentru evolutia salariului mediu brut din Romania, si cu mai mult de 10% in 2008.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat luni ca nivelul contributiilor de asigurari sociale ar putea fi diminuat cu pana la sase puncte procentuale anul viitor. El nu a oferit alte detalii si nu a explicat ce resurse sunt avute in vedere pentru acoperirea eventualelor goluri la buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO