Reducerea TVA? Creşterea impozitului pe salarii? Ce preferaţi? Ştiţi că dacă se majorează cota unică, vă creşte şi vouă impozitul pe salariu?

24 oct 2013 Autor: Iulian Anghel

Reducerea TVA de la 24% la 22% este o măsură luată în calcul ca ipoteză de guvernanţi, dar ea, dacă va fi operată, ar putea implica alte costuri, în primul rând majorarea cotei unice de 16% - cota unică ce priveşte în primul rând impozitul din veniturile din salarii, impozit ce aduce anual la buget 23 mld. lei.

Nivelul discutat al viitoarei cote unice este de 22%, ceea ce ar aduce venituri în plus bugetului de aproape 13 mld. lei/an (8,5 mld. lei din impozitul pe venit şi salarii şi 4,3 mld. lei din impozitul pe profit). Aceşti bani sunt luaţi în cea mai mare parte a lor din veniturile de acum ale salariaţilor.

Oamenii politici din rândurile coaliţei la guvernare încearcă să reducă discuţia despre majorarea taxelor la o simplă ipoteză şi susţin că nu s-a vorbit prea serios. Cert este că s-a vorbit, iar realitatea este că veniturile la buget au scăzut în ultimele luni, iar guvernul încearcă să găsească soluţii, mai ales că, în aceste zile, pregăteşte proiectul legii bugetului pentru 2014.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a susţinut astăzi că nimeni în USL nu a venit cu propunerea majorării cotei unice.

"Nimeni, nici primul-ministru, nici altcineva, alţi colegi din USL, din partea PSD sau altui partid nu au venit cu această propunere, să mărim cota unică. Nu. A fost pur şi simplu o discuţie preliminară, discuţia pe fond va urma săptămâna viitoare, probabil, sau va începe la sfârşitul acestei săptămâni, în perspectiva construcţiei bugetare", a comentat Antonescu, citat de Mediafax.

Antonescu a ţinut să precizeze că a fost doar "o discuţie informală, un schimb de cuvinte, la maniera: «Domnule, hai să începem să discutăm şi despre buget, pentru că avem nişte probleme, hai să vedem cum le rezolvăm». Nu a fost o discuţie pe agenda USL".

În acelaşi timp, vicepremierul Liviu Dragnea a arătat că nivelul încasărilor bugetare este, în acest moment, sub cel prognozat şi că se simte nevoia ca veniturile bugetare să fie mai mari în 2014. Drept urmare, a arătat el, premierul şi PSD aşteaptă propuneri în acest sens de la Ministerul de Finanţe, condus de liberalul Daniel Chiţoiu. Or, Chiţoiu arătase dimineaţă că nici el nici partidul lui nu sunt de acord cu majorarea cotei unice. Însă, în acest caz, el trebuie să vină cu alte propuneri pentru creşterea veniturilor, după cum arată Dragnea.

Simulările făcute pe prognozele de venituri ale bugetului consolidat din 2013, arată că, dacă se merge pe varianta unificării cotei unice şi a TVA la 22% la buget vin12,9 mld. de lei în plus din majorarea cotei, în vreme ce, din reducerea TVA de la 24% la 22% s-ar pierde 4,4 mld. lei.

Aşadar, din unificarea cotei unice şi a TVA la 22% statul ar câştiga 8,5 mld. lei.

TVA, impozitul pe venitul şi salarii şi impozitul pe profit aduc bugetului statului 41% din venituri (88 mld. lei din totalul veniturilor prognozate în 2013 de 209 mld. lei).

Bugetul general consolidat pe 2013 prognozează venituri din TVA de 52,9 mld. lei (la o TVA de 24%), adică 8,5% din PIB. Veniturile din impozitul pe venit şi salarii (la cota de 16%) sunt prognozate la 23,1 mld. lei (3,7% din PIB), iar impozitul pe profit (la cota de 16%) este prognozat să aducă bugetului 11,7 mld. lei (1,9% din PIB). Dacă, pe aceleaşi date, impozitul pe venit şi salarii ar creşte de la 16% la 22% la buget ar trebui să se strângă 31,7 mld. lei în loc de 23,1 mld. lei (plus 8,6 mld. lei), iar dacă impozitul pe profit ar creşte şi el la 22%, atunci bugetul ar încasa 16 mld. lei faţă de 11,7 mld. lei la cota de impozitare de 16%.

În schimb, scăderea TVA de la 24% la 22% ar aduce, teoretic, bugetului un minus în încasări de 4,4 mld. lei de la 52,9% la 48,4 mld. lei. Rezultă că întreg câştigul bugetului ar fi de 8,5 mld. lei, adică sub 2 mld. euro.

De remarcat este însă faptul că veniturile strânse la buget la opt luni sunt cu cel puţin 2 mld. lei mai mici decât cele pe care se bazează bugetul general consolidat. Aceasta a şi fost, de altminteri ideea: veniturile prognozate nu se strâng la buget şi atunci este nevoie de alte măsuri. Doar că USL nu a vorbit niciodată până în prezent de majorări de taxe ci, eventual, de extinderea bazei de impozitare. Întotdeauna a promis reduceri de taxe mai ales pe zona de CAS.

Veniturile din TVA, impozitul pe venit şi salarii şi impozitul pe profit aduc bugetului echivalentul a 14% din PIB.

Veniturile totale pe 2013 sunt prognozate să reprezinte 33,6% din PIB.

 
Cuvinte cheie:
cota unica
, tva
, majorare
, salarii
Vizualizari:
Printeaza
Momentan este un comentariu Comenteaza si tu
Comentarii (1):
marian - 24 octombrie 2013, 17:08

Dar veniturile nedeclarate si neimpozitate de la manelisti, de la tiganii care vand tigari la gurile de metrou,de la tiganii (si nu numai) care vand diverse haine si alte obiecte pe centura capitalei,de la cei care achizitioneaza paleti (banuiesc ca fara factura)si multi altii din aceste categorii,pe astea cine le colecteaza sau mai bine zis de ce nu le colecteaza nimeni?

Nu stim decat sa marim,sa marim si sa tot luam de la cei care muncesc!A facut cineva (desi cred ca nu are cine)o analiza sa vedem cam ce ar insemna ca si pierdere de locuri de munca?Sa nu uitam ca Bulgaria are 10% cota unica si acelasi impozit.

Si multe ,multe alte intrebari la care acesti imbuibati de putere (indiferent de partid) nu si le pun.Macar daca ar avea bunul simt de a cere parerea unor firme de consultanta,dar nici atat nu vor.

Ar fi multe intrebari fara raspuns,dar cred ca imi racesc gura degeaba,asa ca nu le mai pun!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide