ZF 24

"Regele eolienelor" îşi face în Dobrogea un hub de ingineri alături de care vrea să atace Europa. Omul de afaceri mizează pe expe­rienţa acumulată în urma livrării unuia dintre cele mai mari parcuri eoliene amplasate pe uscat din lume

Sebastian Enache, directorul de dezvoltare al grupului Monsson  Avem 100 de tehnicieni şi mai angajăm 100 de tehnicieni şi ingineri anul acesta. Grupul Monsson se mută într-un sediu nou, care va fi un hub cu 250 de oameni, ingineri şi proiectanţi.

Autor: Radu Bostan

12.05.2014, 15:42 2648

Emanuel Muntmark, omul de afaceri care a dezvoltat până în prezent proiecte eoliene de 3 miliarde de euro, vrea să atace pieţele din Suedia, Germania şi alte regiuni ale Europei printr-o echipă de 200 de ingineri energeticieni, din care 100 sunt deja pe poziţii.

„Targetul nostru este să ne extin­dem în toată Europa. Noi putem să mergem cu forţă de muncă pregătită la costuri mult mai bune. Acum putem şi să exportăm know-how“, spune Se­bas­tian Enache, directorul de dezvol­tare al grupului Monsson, deţinut de familia Muntmark.

Omul de afaceri mizează pe expe­rienţa acumulată în urma livrării unor proiecte eoliene la cheie către jucători precum OMV Petrom sau CEZ, grupul ceh care a cumpărat complexul Fântânele-Cogealac, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene amplasate pe uscat din lume.

Businessul s-a întărit recent după ce Monsson a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Emon Electric, o firmă de lucrări de infrastructură energetică. Achi­ziţia a umplut unul dintre golurile ră­mase în pachetul complet pe care grupul îl oferea investitorilor în regenerabile.

„Acum în grup avem firme care ridică turbine, fac drumuri, fundaţii, men­tenanţă şi lucrări electrice. Numai tur­binele nu le facem noi. Avem po­si­bi­li­tatea de a le oferi clienţilor noştri toate ser­viciile pe care înainte le sub­contractam, lucru care înseamnă un cost mai mic pentru ei“, subliniază Enache.
 

Din Dobrogea în Europa

Emanuel Muntmark a început dezvoltarea de parcuri eoliene în anul 2004, când în Do­bro­gea, cea mai „fertilă“ zonă din ţară, nu se învârtea decât caruselul din Mamaia. De la o primă turbină de mici dimensiuni, lucrurile au evoluat rapid. Portofoliul de parcuri dezvoltate de grupul Monsson numără 2.400 MW, din aproape 3.000 MW instalaţi la nivelul întregii ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO