ZF 24

Replica BNR privind sugestia FMI de a adopta mai devreme euro: Nu putem pune carul inaintea boilor

30.04.2009, 11:09 21

Oficialii BNR au aratat astazi ca adoptarea euro de catre Romania mai devreme decat in calendarul stabilit ar crea dezechilibre majore, ar muta presiunea de pe politica monetara pe cea fiscala si ar putea avea un impact negativ asupra economiei pe termen lung.

“Nu putem vorbi de solutii-miracol pentru Romania – si anume adoptarea mai rapida a euro - aparute in presa internationala. Trebuie sa ne uitam la substanta economica a lucrurilor. O adoptarea mai rapida a euro ar produce dezechilibre majore (...). Adoptarea euro este finalitatea unui proces de convergenta, nu doar nominala, ci si reala. Nu inseamna ca adoptarea euro elimina aceste procese de convergenta, ci le muta catre alte institutii (Ministerul de Finante prin politica fiscala – n.r.) si le poate face mult mai complicate. Nu putem pune carul inaintea boilor”, a declarat Cristian Popa, viceguvernator al BNR, in cadrul conferintei “Adoptarea unilaterala a euro, solutie sau capcana?”, organizata cu ocazia aniversarii a 129 de ani de la infiintarea Bancii Nationale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO